IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разединението в Английската централна банка се задълбочава

Регулаторът остави лихвата без промяна на рекордно ниско ниво от 0,25%, но трима членове на Комисията по парична политика са гласували за увеличение

14:25 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разединението в Английската централна банка (АЦБ) се задълбочава. Регулаторът в Лондон остави основния лихвен процент без промяна на рекордно ниско ниво от 0,25%, но трима членове на Комисията по парична политика са гласували за увеличение. На предишното заседание само Кристин Форбс поиска повишение на лихвата до 0,5 на сто, а днес към нея се присъединяват Майкъл Сондърс и Иън Маккафърти, посочва Bloomberg.

В Комисията по парична политика членуват осем души. 

Неочакваното разпределение на гласовете се случва на фона на цялостна несигурност в Обединеното кралство. Реалните доходи се понижават, потребителските разходи отслабват, а премиерът Тереза Мей се оказа без мнозинство в парламента след парламентарните избори.

Същевременно последните данни показаха, че инфлацията се ускорява по-бързо, отколкото централната банка очакваше, и в момента е 2,9% на годишна база.

Заради поевтинялата лира АЦБ заяви, че инфлацията може да надвиши целевото ниво от 2% с повече, отколкото се смяташе по-рано. Тримата икономисти, подкрепили затягане на паричната политика, казват, че изоставането на пазара на труда вече не е налице.

Останалите петима смятат, че паричната политика трябва да остане без промяна заради по-слабите потребителски разходи и по-слабия икономически растеж.

Управителят на АЦБ Марк Карни ще има реч по-късно тази вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още