IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарованието от провалената здравна реформа в САЩ достигна европейските пазари

Компаниите в сектора на ценните метали изглежда извлякоха полза, защото инвеститорите се насочиха към златото като към актив убежище

19:07 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари отчетоха спадове в понеделник, след като провалът на администрацията на Доналд Тръмп и на Републиканската партия в САЩ да инициират здравна реформа разочарова глобалните пазари, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,84%, като почти всички сектори отчетоха спадове, а най-големите губещи бяха компаниите, производителки на основни ресурси. Те изтриха над 3,6%. Гигантът в минното дело ArcelorMittal беше на дъното на индекса, като акциите на компанията поевтиняха с над 6%.

За сравнение компаниите в сектора на ценните метали изглежда извлякоха полза, защото инвеститорите се насочиха към златото като към актив убежище. Акциите на Randgold и Fresnillo се търгуваха на положителна територия.

Акциите на банките поевтиняха с близо 1,4 на сто, тъй като трейдърите се съмняват дали президентът Тръмп ще успее да осъществи икономическите си планове, особено след провала в анулирането на Obamacare и замяната й с нов закон. Акциите на италианската банка Unicredit поевтиняха с близо 2,2%.

Британският British Telecom беше глобен с рекордните 42 млн. паунда, тъй като не е осигурил достатъчно бързо високоскоростни линии за бизнеса. Тази грешка може да струва на телекома около 300 млн. паунда, а акциите му поевтиняха с 0,9%.

Британският паунд достигна до най-високото си ниво от близо два месеца в понеделник, като поскъпна до 1,2590 долара. Все пак подемът при лирата вероятно ще бъде краткотраен предвид предстоящото активиране на член 50 от Лисабонския договор в сряда.

В сферата на макроикономиката индексът за бизнес климата на германския Институт за икономически изследвания (Ifo) записа повишение до най-високото си ниво от близо шест години. Показателят нарасна от 111,1 през февруари до 112,3 през март.

Английската централна банка обяви детайли за стрес тестовете през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още