IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата на законодателството за привличане на квалифицирани кадри от трети страни в ЕС започва

Планира се въвеждането на по-широкообхватни критерии за приемане на работна ръка и ускоряване на процедурите

16:44 | 26.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Комитетът на постоянните представители на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел е постигнал съгласие да се даде мандат за преговори по проект на директива относно условията за влизане и пребиваване на висококвалифицирани работници от трети държави (т.нар. директива за синя карта), съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

„Целта на синята карта е да привлече висококвалифицирани работници в Европа. Броят на специалистите и икономическите трансформатори в света е ограничен и конкуренцията за тях е силна. Ако те изберат Европа, това ще засили конкурентоспособността ни и ще допринесе за икономическия растеж“, коментира Андрес Анвелт, министър на вътрешните работи на Естония, която в момента ръководи председателството на ЕС.

"Едно общо европейско разрешително за пребиваване и работа, което би направило условията по-гъвкави, е необходимо, ако искаме да се конкурираме с американската зелена карта или канадската точкова система“, допълва Анвелт.

Реформата на директивата за синята карта има за цел да направи Европа по-привлекателна за висококвалифицираните работници от трети държави. Тя ще има за цел също така да подобри тяхната мобилност между работните места в различните държави членки.

Новата директива ще замени съществуващата нормативна уредба за „синя карта“, като хармонизира допълнителните условия за влизане и пребиваване на работниците от трети страни.

Предвижда се въвеждането на по-широкообхватни критерии за приемане, включително намаляване на прага на възнагражденията, които държавите членки могат да определят за работници от трети страни. Страните ще получат правото да прилагат по-нисък праг за възнагражденията на новозавършили кадри, както и да намалят минималния срок на трудовия договор до 6 месеца.

Планира се и ускоряване на процедурите по наемане на квалифицирана работна ръка от трети страни и опростяването им. Държавите от ЕС освен това ще могат да позволят на притежателите на синя карта да осъществяват паралелно и дейност като самонаети лица или професионални дейности, различни от тяхната основна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още