IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската Transgaz с интерес към приватизацията на Desfa

Компанията се превръща в апетитна хапка с оглед плановете на Гърция да стане газов център за Югоизточна Европа

11:09 | 02.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Румънският газов оператор Transgaz има интерес към приватизацията на гръцкия оператор на преносната мрежа Desfa, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Преди ден стана ясно, че преговорите между гръцките власти с азербайджанската Socar са пропаднали.

Интересът от румънска страна дава надежда, че Гърция ще успее да изпълни плановете си за раздържавянане на оператора. Според изданието и белгийската Fluxys ще участва в нов търг за приватизацията на Desfa.

Продажбата на дял от 66% от гръцката компания се проточи с години. Доскоро Атина имаше надежда, че Socar ще се съгласи с изискванията на Брюксел и ще се откаже от мажоритарния дял в Desfa.

Компанията става апетитна покрай плановете на Гърция да се превърне в газов център на Югоизточна Европа и отварянето на пазара в региона, включително и чрез газовите връзка през България.

Според "Катимерини" представители на Transgaz вече са се срещали с гръцкия енергиен министър Йоргос Статакис и са изразили желанието си да купят дял от компанията. Румънската компания е готова да плати същата сума, каквато Атина се опитваше да договори със Socar - 400 млн. евро.

Средствата ще дойдат от банков заем, като румънската компания вече обсъжда своята инвестиция с представители на европейски банки, пише гръцкият вестник.

Transgaz подкрепя активно проекта на Европейската комисия за т.нар. "вертикален газов коридор", който ще свърже газовите системи на Гърция, България и Румъния. Част от него са и планираният за изграждане интерконектор между Комотини и Стара Загора - ICGB, както и пуснатата в експлоатация преди месец газова връзка между България и Румъния.

По вертикалния коридор се очаква газ от Каспийския регион, идващ по TAP, както и от терминалите за втечнен газ в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още