IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарена сесия записаха европейските индекси

Инвеститорите следиха новите икономически данни на Китай

19:45 | 19.10.15 г.
Шарена сесия записаха европейските индекси

Европейските пазари завършиха търговията в понеделник разнопосочно, докато инвеститорите следиха новите икономически данни на Китай, на фона на спада на цените на петрола, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с ръст от 0,3%, като повечето сектори завършиха на зелена територия.

Лондонският индекс FTSE 100 отчете спад с 0,4%, а германският DAX скочи с 0,6%. Френският CAC 40 приключи търговията почти без промяна.

По-рано паневропейският FTSEurofirst 300 достигна 1449,61 пункта, което е най-високото му ниво за последните пет седмици.

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт на Китай се забави до 6,9% през третото тримесечие на 2015 г. спрямо година по-рано, сочат официални данни. Това е по-високо от очакваното, но е най-бавният темп от кредитната криза насам. Последните данни потвърждават забавянето на икономическия растеж на страната и затвърждават убеждението, че централната банка на страната може да използва повече стимули.

Търговските отношения на Китай с останалата част на света ще бъдат на фокус по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин във Великобритания тази седмица.

Германската Deutsche Bank завърши търговията днес с ръст от 3,7%, след като обяви план за преструктуриране, който ще раздели инвестиционната ѝ банка на две. Като цяло банковият сектор приключи търговията на зелена територия, като Commerzbank и Credit Suisse записаха ръст.

Германският търговец на дребно Metro отчете ръст на продажбите през четвъртото си фискално тримесечие и заяви, че е в оптимистично настроение за коледния период, който изпрати цената на акциите ѝ с 2,5% нагоре. 

Акциите на Danone приключиха сесията с ръст от 1,96 на сто, или 1,14 евро за брой, до 59,41 долара за брой. Най-големият в света производител на кисело мляко Danone отчете по-висок от очакваното ръст на приходите за третото тримесечие на 2015 г. Положителните резултати се дължат на увеличеното търсене на бебешки храни от страна на Китай и ръста на цената на пресните млечни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още