IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландският премиер: „Ще бъдем независима страна“

Немислимо е за Тереза Мей да блокира втори референдум за независимост, твърди Никола Стърджън

09:23 | 16.10.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никола Стърджън:&nbsp;&bdquo;Никога не съм се съмнявала в това, че един ден Шотландия ще стане независима страна. А днес вярвам в това по-силно от когато и да е било&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никола Стърджън: „Никога не съм се съмнявала в това, че един ден Шотландия ще стане независима страна. А днес вярвам в това по-силно от когато и да е било“. Снимка: Ройтерс

Предвид твърдото поведение на британското правителство след вота за Brexit шотландският първи министър и правителствен ръководител Никола Стърджън предупреди, че е много вероятно да има втори референдум за независимост на Шотландия, ако британското ръководство тръгне към радикална раздяла с ЕС, предаде DPA.

„Никога не съм се съмнявала в това, че един ден Шотландия ще стане независима страна. А днес вярвам в това по-силно от когато и да е било“, заяви тя при закриването на конгреса на Шотландската национална партия в Глазгоу, като се зарече да предприеме действия Шотландия да остане в единния европейски пазар дори и Обединеното кралство да го напусне. 

Стърджън заяви, че ако Лондон отхвърли тези нейни усилия и предприеме стъпки да навреди на шотландската икономика, ще „направи така, че шотландците да получат нов шанс да изберат по-добро бъдеще“.

Шотландският премиер, която по принцип подкрепя създаването на независима шотландска държава, заяви в четвъртък, че нейното правителство скоро ще публикува законопроект, подготвящ условията за нов референдум за отделяне от Великобритания - първата стъпка преди произвеждане на плебисцит.

На предишния референдум през 2014 г. шотландците избраха да останат в състава на Обединеното кралство.

Стърджън каза, че тази Великобритания, която е съществувала през 2014 г., вече няма да я има, ако се осъществи сценарият за така наречения „твърд Brexit” - ако бъдат скъсани икономическите връзки с Европа и това доведе до понижаване на жизнения стандарт и безработица в Шотландия.

Тя посочи, че шотландските избиратели са изразили силно желание да останат в ЕС на референдума за британското членство на 23 юни. Тяхната позиция споделиха тогава и жителите на Лондон и Северна Ирландия, но мнозинството от британските избиратели гласуваха в подкрепа на излизането от съюза.

По-рано през месеца британският премиер Тереза Мей заяви, че ще започне формалната процедура по отделяне от ЕС до 31 март 2017 г. Сложният процес се очаква да продължи поне две години.

Като още едно потвърждение за решимостта на Стърджън да тласне Шотландия по свой път на развитие прозвучаха намеренията ѝ да открие в Берлин шотландски хъб за "търговия и иновации" и да изгради мрежа от търговски представители, които да работят за създаване на бизнес връзки, отбелязва AP.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
НАППУСНЕТЕ ГО.ТАКА НАПРАВИХА И МНОГ ДРУГИ КАО ВАС,ОКАЗА СЕ ОБАЧЕ, ЧЕ СА НАПУСНАЛИ ДЕ ЮРЕ , НО ДЕ ФАКТО СА ОСТАНАЛИ ЧАСТ ОТ ЕДНА ФИНАНСОВА СИСТЕМ, КОЯТО ИЗЦЯЛО СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ЛОНДОН. КОЙТО ДЪРЖИ ПАРИТЕ ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Преди 1800г прогониха римляните от острова,че с някакви англичани ще се церемонят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
но Великобритания ще загуби близо 10 пъти повече от колкото ЕС. Отделни държави в ЕС може обаче и да излезнат печеливши от този процес----Когато "печелиш", не е ясно какво губиш, и когато "губиш" - не е ясно какво печелиш!"печалбата" и "загубата" са относителни и субективни понятия. Обикновено и "печалбата" и "загубата" се интерпретират само с едно нещо, насадено като "ценност" ... а нещата са комплексни и съвсем не са еднозначни. Това което има истинска цена и в същност е безценно е ... ВРЕМЕТО ... което е единственото нещо, с което човек идва тоя свят и което му принадлежи! Отдадеш ли си Времето - загубен си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
При разтрогване на брак по сметка е нормално всички да загубят, но Великобритания ще загуби близо 10 пъти повече от колкото ЕС. Отделни държави в ЕС може обаче и да излезнат печеливши от този процес. Това са държавите където ще отидат част от банките базирани във Великобритания или част от производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
След няколко години, когато Великобритания се разпадне и жизненият им стандарт спадне с 15-20% избирателите ще се чувстват излъгани,----Само да те "светна", че съгласно природните закони и в частност - "принципа за съответствието", когато едната страна "пада", "пада" и другата! Така, че "падне ли стандарта" (относително и субективно понятие), индиректно ще "падне стандарта" на европейците ... то за тва е и големият рев. Ако "европа" не беше засегната, щеше ли да има такова реване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Това е краят на една империя по воля на избирателите...След няколко години, когато Великобритания се разпадне и жизненият им стандарт спадне с 15-20% избирателите ще се чувстват излъгани, но това е положението. Който вярва на популисти, трябва да е готов и да поеме последствията на решението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още