IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика е нарасналa с 0,6% през последното тримесечие на 2014 г.

За тази година не се очаква рецесия въпреки силното поскъпване на франка спрямо еврото

10:52 | 03.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарската икономика е нарасналa с 0,6% през последното тримесечие на 2014 г.

Швейцарската икономика е нарасналa два пъти по-бързо в края на 2014 г., отколкото икономисти прогнозираха, което показва устойчивост преди централната банка да премахне контрола над курса на местния франк, който защитаваше износителите, съобщава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт се e увеличил с 0,6% през трите месеца до декември, след ревизиран нагоре ръст от 0,7% през предходното тримесечие. Медианната прогноза на 18 анализатори, запитани от агенцията, бе за растеж от 0,3%. Като цяло БВП през 2014 г. е нараснал с 2 на сто.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, не виждат рецесия тази година. БВП се очаква да нарасне с 0,1% през първото тримесечие и след това да спадне с 0,2% през второто. Растежът ще се завърне през втората половина на 2015 г., като годишният ръст ще възлезе на 0,9%.

Централната банка все още не е обявила ревизирана прогноза за БВП за тази година. Предишната прогноза от декември, когато прагът в курса на франка все още бе в сила, предвиждаше за 2015 г. ръст от около 2 процента.

Частното и публичното потребление, както и търговският баланс са допринесли за нарастването на БВП през четвъртото тримесечие, според данните. "Износът на стоки бе сравнително силен през 2014 г. (+4,1%), но най-вероятно ще отслабне през 2015 г. заради скъпия франк", коментира Максим Ботерон, икономист в Credit Suisse Group AG в Цюрих.

"Първото тримесечие на тази година със сигурност ще бъде засегнато от силния франк", смята Роланд Клегер, икономист в Raiffeisen Schweiz в Цюрих. "Нещата трябва бавно да се ускорят през втората половина на годината, като рецесия за 2015 г. вероятно ще бъде избегната."

Икономиката на страната претърпя истински шок на 15 януари, когато Швейцарската национална банка обяви, че повече няма да поддържа прага от 1,20 франка за евро. Този ход изстреля местната валута спрямо европейската (поскъпването е с 12% от началото на годината), което бе голям удар за износителите, които доставят голяма част от стоките си за еврозоната, и накара икономистите да прогнозират свиване на швейцарското стопанство в продължение на най-малко няколко месеца през 2015 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още