IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката, която гърците не могат или не искат да платят

Еврогрупата ще разгледа споразумението по прегледа на гръцката програма и задълженията на Гърция към кредиторите

13:43 | 22.05.17 г. 5
<p>
	Идвайки на власт през 2015 година, гръцкият премиер Алексис Ципрас получи няколко вратовръзки от свои колеги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Идвайки на власт през 2015 година, гръцкият премиер Алексис Ципрас получи няколко вратовръзки от свои колеги. Снимка: Архив Ройтерс

Преди години, в началото на кризата, в Гърция се зароди движението "Не искам да платя". Между другото то беше силно подкрепено от сегашните управляващи, пише в коментар гръцкото издание "Катимерини". Сега по улиците отново са хиляди гърци - самоосигуряващи се, пенсионери и служители в частния сектор, които отново протестират срещу икономиите, но този път не защото не искат, а защото вече не могат да платят сметката.

Има огромна разлика между двата слогана.

"Не искам да платя" се обяви против икономиите в спасителните програми, но междувременно предостави щит за тези, които поставят своите индивидуални интереси над обществените. Това движение издигна бариери, постави под въпрос услуги, с гордост окуражавайки гражданското непокорство.

Тогава частният сектор не желаеше да плати сметка, не толкова защото смяташе, че дълговете се трупат по срамен начин, а защото смяташе, че мерките, налагани от правителството, спъват развитието на страната.

Днес ситуацията е различна - по улиците отново има протестиращи и общонационални стачки блокират страната, защото гърците просто не могат да плащат повече сметката.

Това обаче е само едната част от проблема. От другата страна стои невъзможността или нежеланието на правителствата от десетилетия да се преборят с проблема с укриването на данъци. Това става все по-явно с новите данъци, налагани в последната година в изпълнение на задълженията към кредиторите, пише още "Катимерини".

Има и решение на проблема с укриването на данъци. Изданието цитира думите на консултант по данъчно право от САЩ - Нина Олсън, която съветва на хората, които не плащат своите задължения към държавата, да бъде обяснено, че някой в крайна сметка плаща. Като цяло обществото трябва да види резултатите от своите данъци - как те се превръщат в улици, училища или болници.

Държавата трябва да обясни това, а подобна стъпка още не е предприета от властите в Атина, посочва още експертът.

Темата за сметката, която Гърция трябва да плати на своите кредитори, ще бъде дискутирана по-късно днес по време на заседанието на Еврогрупата. Очакванията са, че след като парламента одобри постигнатите последни договорки, и финансовите министри от еврозоната ще дадат зелена светлина на резултатите от преговорите по втория преглед на програмата.

Така Гърция ще получи нов финансов транш, както и старт на преговори за облекчаване на дълговете на страната. В Атина вече активно се говори за вратовръзката*, която ще трябва да сложи премиерът Алексис Ципрас дори още при следващото си посещение в Брюксел.

* Лидерът на СИРИЗА е известен със своето нежелание да носи вратовръзка, дори и на събития от най-висок ранг. При идването си на власт обаче той обеща, че ще сложи омразния му аксесоар, ако кредиторите на Гърция се съгласят да опростят част от дълговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
BogKa
преди 6 години
Ти си най-стабилитетния , стабилитрон .....Толкова си стабилен с главата, че и в лудницата няма да те приемат .Направо жив ще те закопат .Едно стабилно кухало по-малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Отпишат ли някакъв, макар и малък дълг, се създава чудовищно опасен прецедент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
emonik
преди 6 години
Така както виждам нещата Гърция не се нуждае от заеми , а от помощи . Ципрас да слага вратовръзка да вземе вдно канче и да чучне пред евро парламента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 25
sdar
преди 6 години
Без отписване няма да стане работата. Не е редно да няма отписване на част от дълга, защото все пак Гърция е в криза и останалите трябва да помогнем. Ние сме стабилитетни и можем да си позволим също да се включим в помощта към нашите съседи, за да се види че стабилитета е добро нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още