IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за финансиране на Северен поток 2 може да e факт до края на годината

"Северен поток 2" и "Турски поток" няма да се конкурират, смята президентът на Газпром Алексей Милер

14:49 | 12.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Газпром&nbsp;</em></p>

Снимка: Газпром 

Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев заяви в сряда в ефира на телевизионния канал "Россия 24", че споразумението за финансиране на проекта "Северен поток 2" може да бъде подписано до края на 2016 година. Срокът на изпълнение е обвързан със сроковете по финансирането.

„Ако ме питате каква е прогнозата ми, то мисля, че до края на годината споразумението (за финансирането) ще бъде подписано“, каза Медведев, цитиран от ТАСС.

Пускането в експлоатация на "Северен поток 2" е планирано за края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руския бряг до германския. Пропускателната мощност на всяка една от двете линии е 27,5 млрд. кубични метра газ годишно. Новият газопровод ще удвои мощността на първия "Северен поток", чийто маршрут като цяло ще повтори.

Капиталовите разходи за проекта се оценяват на 8 млрд. евро, а общата стойност с отчитането на проектното финансиране - 9,9 млрд. евро. 

Във вторник делегация на Газпром, ръководена от президента на компанията Алексей Милер, се срещна с федералния канцлер на Австрия Кристиан Керн. Участниците в разговорите дадоха висока оценка на руско-австрийското сътрудничество в газовата сфера, съобщи руският сайт Нефтегаз.ру.

Отбелязано бе, че Газпром вече 48 години е надежден доставчик на синьо гориво за австрийските потребители, а търсенето му в страната се увеличава. Нарастването на доставките е 11,5 на сто през 2015 година спрямо предходната.

Милер и Керн обсъдиха изпълнението на проекта "Северен поток 2" и предстоящата размяна на активи по силата на споразумението с австрийската група OMV, посочи още сайтът, цитиран от БТА.

Руският газ от "Турски поток" няма да се конкурира за европейския потребител с доставките по тръбопровода "Северен поток 2", каза Милер, цитиран от руски медии.

"Газът, който ще потече по "Турски поток" към европейския пазар, няма да се конкурира с нашия руски газ, който ще поеме към Европа по проекта "Северен поток 2". Това са напълно различни целеви пазари и, разбира се, обемите на доставките по "Северен поток 2" са значително по-големи", подчерта Милер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
doba
преди 7 години
Докато някои си опичат баницата, ние лапаме мухите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Е не това, вече съвсем не е честно. Нали щяха да идват корабчета с газ от Щатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още