IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете на Атина за изпълнението на бюджетните цели на 2017 г.

Правителството демонстрира увереност при преговорите с кредиторите, но има и своите опасения за приходите

16:19 | 05.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вдясно) и неговият финансов министър Евклид Цакалотос трябва да измислят как да намалят сивата икономика. <em>Снимка</em>: <em>архив Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вдясно) и неговият финансов министър Евклид Цакалотос трябва да измислят как да намалят сивата икономика. Снимка: архив Ройтерс

Макар и да демонстрира оптимизъм относно преговорите с кредиторите по третата спасителна програма, гръцкото правителство е притеснено за изпълнението на заложените в бюджета за тази година цели. Това пише „Катимерини“, като се позовава на свои източници.

Опасенията са свързани с промените в пенсионната система и увеличаването на данъците, които реално могат да намалят данъчните приходи в бюджета.

От началото на годината в страната заработи нова система за изчисляването на социалните осигуровки за самоосигуряващите се гърци. Според изчисленията на анализатори за 80% от тях дължимите данъци ще бъдат същите или дори по-малки. Правителството обаче се притеснява за приходите от останалите 20% от предприемачите в страната, които трябва да платят по-високи осигуровки през тази година.

От новата година в страната се повишиха и акцизите върху горивата, цигарите и дори кафето.

Страховете на властта са свързани с това, че тези мерки вместо да напълнят хазната, ще доведат до увеличаване на дела на сивата икономика и укриването на данъци. В същото време Атина има поставена цел за бюджетен излишък от 1,75% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година.

Изискването е доста амбициозно и ще изисква строга фискална дисциплина, посочва още изданието.

От друга страна обаче през тази година правителството се справи по-добре от очакваното по отношение на приходите в бюджета. По данни на финансовото министерство за първите 11 месеца на 2016 година е записан първичен бюджетен излишък в размер на 7,8 млрд. евро. Това е с 3,8 млрд. евро повече спрямо заложените цели. Преизпълнението на бюджета се дължи на повечето данъчни приходи.

Затова и правителството си позволи да раздаде коледни бонуси на пенсионерите с доходи до 850 евро месечно и така отново да си спечели недоверието на кредиторите. Казусът трябва да бъде разяснен до края на месеца. Той вече стана причина за обвинения от страна на опозицията, че правителството е „двулично“ - от една страна обещава подкрепа на уязвимите, а от друга – обещава по-строги икономии пред кредиторите.

Говорител на Европейската комисия заяви по-рано днес и че Брюксел работи за възможно най-бързото приключване на втория преглед на спасителната програма. Еврогрупата има насрочена заседание по темата на 26 януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ципурата има два яки коза . първия - добре се разбира с Путин , а втория -може да използва турски чалъми с "бежанците" по отношение на Германия...тъй че , парЕ ше има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
ееееееее ципурата си е ходещ манекен няма как да не му отпуснат следващия транш от кинти тои си знае предврително 4е кеша му е в кьрпа вьрзан а са го извьртяли а се е разпаднала евро групата ципърата затова все се усмихва като манекен4е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още