IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободното движение в ЕС - ябълката на раздора между Лондон и Брюксел

По този въпрос постигането на компромис ще е трудно, смята Доналд Туск

16:53 | 08.12.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Свободното движение в ЕС - ябълката на раздора между Лондон и Брюксел

Ограничаването на свободното движение на хора и социалните помощи за имигрантите от държавите от Европейския съюз (ЕС) се очертава да са двете ябълки на раздора между Лондон и Брюксел в предстоящите преговори за оставане на Великобритания в съюза.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск коментира, че е възможно още в близко бъдеще да се постигне компромис по някои от въпросите, които правителството на Дейвид Камерън постави, но „искането за ограничаване на свободното движение на хора и орязване на помощите за имигрантите от ЕС е твърде много“, пише онлайн изданието euractiv.com.

През следващата седмица Туск ще председателства първата от серия срещи между британския премиер и останалите 27 премиери на държавите от ЕС. В тази връзка Тукс е изпратил на лидерите на страните от общността специален доклад по реформите, които Камерън поиска преди месец.

В писмото си до премиерите Туск отбелязва, че е постигнат „добър прогрес“. В него той признава обаче, че трябва да се намери решение на политическите различия по въпроса за свободното движение на хора.

Председателят на Съвета на ЕС обяснява, че след срещата през следващата седмица ще бъде подготвено и конкретно предложение, което ще може да се приеме до февруари 2016 г.

Лондон настоява имигрантите от ЕС да са работили 4 години на Острова, за да се квалифицират за помощи и социално жилище. Говорител на Дейвид Камерън потвърждава, че това условие ще остане на масата.

Колко гъвкав може да бъде Дейвид Камерън не е много ясно. Според Туск е възможно реформиране на социалната система на ЕС донякъде. Камерън пък коментира наскоро, че страната му е по-добре да остане в ЕС, но ако исканията му бъдат игнорирани вероятно ще стартира кампания за напускане на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Атентатите във Франция са планирано нещо от тайните служби плюс професионалните легионери, които са ги извършили. Недейте да си въобразявате, че нещо е "станало случайно" от някакви си араби от Белгия които имат 8 клас до обяд. Те са просто изкупителната жертва за да се скрият следите на същинските деятели а това са ЦРУ, Ми6, тайните служби на Франция и легионерите които са наети за целта плюс тайните Армии на НАТО който са действени в Европа и не са под контрола на дадено правителство.Пак повтарям такива атентати не е причината свободното движение на хора ...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Исканията на Лондон за реформи в ЕС ми напомнят малко на един роден казус, а именно - съдебната реформа. Всички признаваме необходимостта от промяна, но тайничко си въртят номера. Напълно подкрепям Камерън в усилията му да попречи на злоупотребите със социални помощи, но срокът от 4 години е прекалено дълъг, а кампанията на определени политически кръгове в Лондон, реално пречи на усилията за реформиране на този сектор от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Не свободното движение е в основата на сегашните проблеми на ЕС. Липсата на добра координация между отделните страни е. И атаките в Париж бяха ясен показател. Макар и съюзници, западните страни не споделят достатъчно разузнавателна информация помежду си, водени от егоизъм и лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Свободното движение е утопия, която обслужва единствено политически цели!Шенген подпомага контрабандата и редица други криминални дейности!Не случайно, атентатора от Белгия, толкова време не знят къде се намира!Свободното пътуване носи минимално облекчение както на хората, така и на бизнеса, но за сметка на това създава множество рискове и предпоставки за злоупотреби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Ябълката не пада по далеч от дървото тоест Британската империя е избила десетки милиони само в Индия и сега лицемерите искат да се правят на хитри Да се махат от ЕС и ще го видя какво ще правят с 500% общ дълг спрямо БВП и т.н. - смешници Тези смешници може би искат да прикрият фалита си под формата на референдум тоест ако хората кажат ,че искат да излезат ще обвинят тях ,че затова са фалирали а истината е ,че общият дълг е над 500% и няма да изкарат много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още