IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът блокира финансирането на каталунския референдум за независимост

Разходването на средства от бюджета за допитването противоречи на основния закон в Испания, постанови Конституционният съд

11:46 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Испанският Конституционен съд се обяви против финансирането на референдума за независимост на Каталуния със средства от бюджета, пише Politico. Съдът определи като нарушение на Конституцията финансиране на действия, свързани с "политическото бъдеще на Каталуния".

Референдумът за независимост на автономната провинция е насрочен за 1 октомври 2017 г. Централната власт в Мадрид обаче е против гласуването и се опитва по всякакъв начин да го блокира.

За провеждането на референдума ще бъдат необходими 6,2 млн. евро. Според правителството, ако дойдат от бюджета, тези средства ще бъдат похарчени незаконно, тъй като обявяването на независимост не е позволено от Конституцията на страната.

Властите в Каталуния заявяват, че ще обявят независимост 48 часа, след като получат положителен отговор на референдума на 1 октомври. Това обаче ще повдигне доста въпросителни относно европейското бъдеще на автономната провинция и ще може ли да остане тя член на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Кталуния спокойно може да отдели 6 млн. евро...проблемът е , че дава лош пример по пътя към световната глобализация. Не че със забрана се постига нещо , напротив засилва се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още