IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС призова Европарламента да одобри търговски преференции за Украйна

Става въпрос за подобряване на достъпа на украинските износители до пазара на ЕС предвид трудната икономическа ситуация

21:54 | 06.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на ЕС призова Европейския парламент възможно най-бързо да одобри временни търговски преференции за Украйна, предаде ТАСС.

Посланиците от ЕС са съгласували позиция на Съвета по временни автономни търговски мерки за Украйна. Те поискаха председателството да започне преговори с ЕП с цел бързото приемане на тези мерки, се казва в съобщение на Съвета на ЕС.

В документа се посочва, че става въпрос за подобряване на достъпа на украинските износители до пазара на ЕС предвид трудната икономическа ситуация и усилията за икономическите реформи, полагани от Украйна.

Мерките допълват регламенти за търговията, вече приведени в съответствие със споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, подписано през 2014 година. Тези правила се прилагат временно от 1 януари 2016 година, подчертава Съветът.

Според споразумението от 2016 година Украйна има право да доставя безмитно в ЕС 36 вида стоки в рамките на утвърдени обеми на тарифни квоти, а за други групи стоки са намалени вносните мита. Търговската практика обаче показа, че украинските производители на най-търсени стоки изцяло изчерпват тарифните квоти още преди края на първото полугодие.

Украински експерти изтъкват, че три години след подписването на споразумението за асоцииране европейският пазар така и не е бил отворен за украинския бизнес, поради което предприятията масово спират дейност. По данни на украинската статистическа служба само през 2015 година активните предприятия в Украйна са намалели с 6400, а за 2016 година са фалирали още над 1500, докато в процедура по фалит са около 2000 предприятия

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 6 години
факт, всичкото дето има мозък бяга на далеч от руската *** ! ...колкото по далеч, толкова по добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ше ги "привилегироват" кат нас, всичко дет има мозък - фюу, остаат само сервитьорите и бакшишите, за тва вече в България % раждаемост на българи е по малко от маннгалите чаллмите щот сме "привилегировани" .... плюс ше има нови курввондили по витрините на Амстердам - техните поне са готини тва не може да им се отрече ....... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
emilioner
преди 6 години
На основание че Русия ще бъде наказана,а Украйна ще бъде привелигирована.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още