IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар на Германия ще се отвори леко за граждани от Балканите

Тази възможност ще важи за Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово и Черна гора и цели да спре потока от молби за убежище от тези страни

19:36 | 07.09.15 г.
Трудовият пазар на Германия ще се отвори леко за граждани от Балканите

Германското правителство реши днес да отвори леко вратата на трудовия пазар на страната за граждани от страни от Балканите в опит да спре притока на молби за убежище от този район, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Германският канцлер, консерваторът Ангела Меркел, и ръководителите на другите две партии от управляващата коалиция в Берлин се споразумяха тази нощ да се предостави възможността за легално имигриране, за да се заеме работно място в Германия.  

Тази възможност ще важи за граждани на Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово и Черна гора, се посочва в комюнике, цитирано от АФП.

Точните разпоредби ще бъдат формулира през идните дни, уточни говорител на министерството на труда и социалните грижи.

Даването на разрешителни за работа на граждани от балкански страни бе едно от исканията на социалдемократите и министърката на труда Андреа Налес формулира именно такова предложения в края на миналата седмица.

Проектът й предвижда контингент от 20 000 разрешителни за престой за една година, които биха могли да получат граждани от тези шест страни и то за пет години, при условие че могат да представят редовен трудов договор или договор за чиракуване. 

Междувременно Германия аносира, че ще похарчи 6 млрд. евро за интегриране на бежанците в страната в следващите години. Берлин обаче категорично смята да приема единствено бежанци от военни конфликти, но не и икономически имигранти, от която и да е държава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още