IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция издаде предупреждение към гражданите си в САЩ

Страната предупреди за възможни ксенофобски или расистки атаки по време на протестите срещу Доналд Тръмп

12:13 | 14.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Турция предупреди гражданите си за повишена опасност от атаки в САЩ заради започналите протести, както и за евентуални расистки нападения след избирането на Доналд Тръмп за президент на страната, съобщава Bloomberg.

Турция често получава подобни предупреждения през последните две години - период, в който чуждестранните туристи бяха мишена на редица терористични нападения в големи турски градове. Много страни предупредиха своите граждани за рисковете да останат на турска територия, което подтикна по-рано този месец турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу да заяви, че Истанбул и Анкара са също толкова безопасни, колкото всеки щат в САЩ.

В предупреждението, публикувано на интернет страницата на турското външно министерство, страната съветва турските граждани, които живеят или обмислят пътуване в САЩ, да вземат предпазни мерки, като избягват районите около протестите, които се провеждат в различни градове, сред които Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Маями, Портланд, Лос Анджелис, Сиатъл и Оукланд. 

Министерството призовава турските граждани „да запазят спокойствие“ и да се обръщат към местната полиция при  ксенофобски или расистки атаки.

Страхът от атаки в Турция причини спад в туристическите пътувания до Турция, един от най-важните отрасли от турската икономика.

Според данни на турското министерство на туризма през септември броят на американските посетители е намалял с 60% в сравнение със същия месец на миналата година.

Като цяло броят на чуждестранните туристи в Турция се е понижил с 31,9% до 20,2 млн. души през първите девет месеца на тази година спрямо същия период на предходната година.

Броят на чуждестранните туристи в Турция е отбелязал спад от 32,84 процента през септември до 2,86 млн. души.

Септември бе 14-ти пореден месец със спад в броя на чуждите туристи в страната в резултат на няколко терористични нападения, на осуетения опит за преврат и на напреженията с Русия. Това е пети пореден месец, през който броят на туристите бележи понижение с повече от 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
На принципа "проба-грешка"...само дето някой път тока е 380 волта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ердоган няма да миряса докато не си получи Гюлен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още