IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтиня след свалянето на руския изтребител

Акциите на руските и турските фондови пазари също записаха големи понижения

12:30 | 24.11.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската лира се представи най-зле сред валутите на развиващите се пазари, а акциите на истанбулската фондова борса поевтиняха силно, след като Турция свали руски изтребител на границата си със Сирия, съобщи Bloomberg.

Лирата поевтиня с 0,7% и един долар се обменяше за 2,8694 лира към 11 часа местно време. Това е най-голямото понижение сред още 24 валути от развиващите се пазари. Индексът Borsa Istanbul 100 записа спад от 1,6% - най-сериозният спад от септември насам. 

По-рано във вторник Анадолската информационна агенция съобщи, че руският изтребител СУ-24 е бил свален след предупреждения, че навлиза в турското въздушно пространство. Телевизия Ahaber посочва, че пилотите са катапултирали и са в безопасност.

„Това беше инцидент, който се очакваше да се случи“, казва Крисчън Маджо, председател на звеното за проучвания на развиващите се пазари в Toronto Dominion Bank в Лондон. „Реакцията на лирата е логична. Това просто показва, че пазарът много подценява геополитическите рискове в региона“, допълва Маджо. 

Bloomberg посочва, че свалянето на самолета се случва в деня, в който Турската централна банка заседава, за да определи лихвените проценти на фона на несигурността за състава на следващия кабинет.

Доходността по двугодишните държавни облигации се повиши с 15 базисни пункта до 10,49%, което е най-високото ниво от над един месец.

Акциите на руските фондови пазари също поевтиняха. Индексът Micex се понижи с 1,5% до 1 839,62 пункта, което е най-големият спад от два месеца.

Доходността по руските държавни облигации се повиши с 16 базисни пункта до 10%.

Всяко влошаване на отношенията между Турция и нейния втори по големина търговски партньор – Русия, заплашва да подкопае икономическото сътрудничество помежду им и перспективите пред компаниите, коментира Bloomberg.

Руското министерство на отбраната твърди, че изтребителят не е напускал сирийското въздушно пространство, но призна, че един от бойните самолети се е разбил на територията на Сирия. Пилотите от този самолет по всяка вероятност също са катапултирали и в момента се издирват.

Движението на BIST 100 през последните два дни. Сериозният срив настъпва в 10,45 часа местно време. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
К'ви 2 ескадрили, к'ви 5 лв? То БА няма 2 самолета способни да летят. Събуди се бе колега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Ти рязана карабина ли си ?В момента в който вдигнем самолетите и атакуваме Руски самолет изчезваме като нация.Кво ми пука за Турчилята?!?!? Ние си имаме достатъчно проблеми, та да се занимаваме с тия ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
doba
преди 8 години
За протокола: Сваленият руски самолет е фронтови бомбардировач, не изтребител.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83-24
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
VicKing
преди 8 години
Спокойно, нащо ще го изпревари самодейски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 15
sdar
преди 8 години
Дпбре де, а ние къде сме? Защо не се намесим да защитим съседите от това вероломно поведение на Русия? Къде е президента ни г-н Плевнелиев да ни поведе?Трябваше веднага да реагираме и да вдигнем поне 2 ескадрили изтребители да патрулират в небето ни, за да види Русия че така не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
pioner
преди 8 години
Турската лира пада като Руски самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 14
Invcom
преди 8 години
Не знам ЦРУ ли ги подхлъзнаха така комшиите ама ще стане голям фал. Света няма полза от това. Дано не Обама не звънне на Роската да го накара да обяви война на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още