IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският икономически министър призова банките да свалят лихвите

Те трябва да решат дали ще застанат на страната на производството, растежа, увеличаването на заетостта, износа или на ежедневната печалба

21:33 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи призова днес банките да свалят лихвите, за да насърчат икономиката, предаде DPA, цитирана от БТА.

„Всеки ще трябва да избере своите страни в идния период. Те трябва да решат дали ще застанат на страната на производството, растежа, увеличаването на заетостта, износа или на ежедневната печалба", заяви Зейбекчи пред бизнесмени в Анкара.

„Трябва да понижим финансовите разходи (за кредитополучателите) по предвидим и устойчив начин, да повишим финансовите възможности и да улесним достъпа до кредит", каза министърът.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган често призовава през последните години за намаляване на лихвените проценти с цел насърчаване на растежа, напомня агенцията.

Вчера той сгълча банките, че "безжалостно" таксуват кредитополучателите, докато собствената им печалба е почти двойна на тази от предходната година, което по думите му е "катастрофа".

"Мисля, че е наше право да очакваме банките да допринасят за развитието и напредъка на нашата страна, като държат на разумни нива условията на кредитите и лихвите", посочи Ердоган в Трабзон пред членове на своята партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още