IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск към Мей: Избирайте между твърдо излизане от ЕС и никакъв Brexit

Председателят на Европейския съвет сигнализира, че процесът на раздяла с блока може да отнеме повече от две години

13:29 | 14.10.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Твърдо излизане от Европейския съюз“ или „никакъв Brexit” - изборът е ваш. Това беше посланието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск към Обединеното кралство, след като сигнализира, че процесът на раздяла с блока може да отнеме повече от две години, съобщава Bloomberg.

В изказване от Брюксел, акцентирайки върху червените линии на Европа в преговорите около Brexit, които вероятно ще започнат преди април следващата година, Туск каза, че е време британският министър-председател Тереза Мей да осъзнае, че оттеглянето „ще бъде болезнено за британците“.

Твърдата позиция отразява европейското мнение, че всякакви отстъпки за Великобритания заради Brexit може да захранят сепаратистки сили на други места в 28-членния блок. Засилването на реториката може да предизвика опасения на финансовите пазари, че Великобритания ще изгуби ползите си от членство на единния пазар в Европа, ако страната продължи фокуса си върху ограничаването на имиграцията.

Предупреждението на Туск идва, след като в четвъртък първият министър на Шотландия Никола Стържън обяви, че следващата седмица ще представи законопроект за провеждането на втори референдум за независимост от Обединеното кралство. В същото време британският съд започна изслушването по темата дали парламентът, а не Мей, трябва да стартира процеса по излизане.

„Целта ни е да защитим интересите на ЕС като цяло и интересите на всяка от 27-те страните членки, както и да следваме безусловно разпоредбите на договора и основните ценности“, каза Туск по време на конференция в четвъртък. „Няма да има компромиси в това отношение“.

Той нападна и британския външен министър Борис Джонсън, който сигнализира в интервю за The Sun, публикувано на 30 септември, че Великобритания може да си върне контрола върху имиграцията, докато в същото време запази икономическите си отношения с останалата част от ЕС. „Нашата политика е да оставим и вълка сит, и агнето цяло“, каза Джонсън, който бе сред лидерите на кампанията в подкрепа на Brexit преди референдума през юни.

„Думите на един от лидерите в кампанията за Brexit и привърженик на „философията за вълка“ са чиста илюзия – и то такава, каквато и ЕС може да последва“, каза Туск.

Планът на Великобритания да напусне ЕС след четири десетилетия членство рискува да остави втората по големина икономика в блока без привилегирован достъп до най-големия потребителски пазар в света. Тази перспектива стана причина паундът да се срине до 30-годишно дъно на валутните пазари.

Туск очаква, че целият процес около Brexit ще продължи повече от двете години, планирани за преговори в Лисабонския договор. Предвид затруднените икономики на континента, изправени пред заплаха от ограничения на ключов пазар за износ, той заяви, че всяко решение на британското правителство да обърне курса след стартиране на преговорите ще бъде прието от останалата част от ЕС.

„Нямам съмнение, че този сценарий ще бъде приемлив за всички европейски партньори“, каза Туск. „Бруталната истина е, че Brexit ще бъде означава загуба за всички нас“.

На друго събитие в Брюксел в четвъртък високопоставен служител на ЕС каза, че когато започнат преговорите с Великобритания за излизане, единството между останалите страни членки ще бъде поставено на изпитание.

„Това, което виждаме в момента, са 27 страни членки, които се държат една за друга и се изказват в подкрепа на единството и намерението да вървят напред заедно, но това все още не е започнало“, каза Джонатан Фол, който работи за Европейската комисия и я представляваше по време на разговорите с Обединеното кралство преди референдума.

Компаниите трябва да приемат известна степен на несигурност заради процеса около Brexit, каза Фол, британски гражданин, който се пенсионира в края на 2016 г. след почти 40 години служба в Европейската комисия.

„Нещата ще се развият с времето и, разбира се, хората могат да правят обосновани предположения за тях, но те може да не са достатъчни за хората, призоваващи към сигурност, да вземат реални инвестиционни решения“, каза той. „Засега никой не знае какво ще се случи“ и „не вярвайте на никого, който ви иска големи суми пари, преструвайки се, че знае“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Интересното на глобализацията е че тя вече не е географско понятие колкото нещо като кастово разслоение. Например, най-богатите (банково-корпоративната върхушка и приближени) вече не се идентифицират като граждани на една ли друга държава, а като граждани на света, защото богатството/инвестициите им са пръснати по света за по-висока доходност. Същото започва да важи и за по-привилегированите специалисти. Политиците пък ги интересува как да запазят/скрият в чужбина заграбеното и подкупите. Останалите 90% определено страдаме от засилващата се конкуренция и намаляващата покупателна способност на заплатите. ... А само преди стотина години почти всички семейства са били собственици на земя, а мъжете с мустаци и пушки. ... Преди само хиляда години държавата ни е била независима, управлявана от ханове, с древни религии и порядки близки до Природните закони. ... Ето това е глобализацията! Никой няма да ги пита нито немците, нито французите дали искат или не Европейска федерална държава с един език (английски) и парламент в Брюксел. Англичаните си позволиха да преиграят и ще бъдат наказани икономически и морално, за пример на останалите (вижте с какво самочувствие канадецът шеф на Британската банкова институция предупреди Тереза Мей да не му се бърка какво и как да прави; забележете и каква смешно безгласна институция е кралската им фамилия днес, с къщата на лордовете им барабар).http://***.independent.co.uk/news/uk/politics/bank-of-england-governor-mark-carney-theresa-may-job-a7362801.htmlАко някого това ще успокои, то и на мен не ми харесва глобализацията! (последен коментар)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 8
deant
преди 7 години
"Закони за глобализация" има само във фантастичните книги и филми. И да те светна, там глобализацията се случва СЛЕД катаклизъм. Други "закони за глобализация" няма. Има само правилници на НПО-тата, които пропагандират за глобализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
VIK88
преди 7 години
Чичката Иванов ги каза най-точно нещата!Другия баст*н крас ли е,мрас ли е не ги разбира много нещатата . по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 7
крас
преди 7 години
ДО 26АМА ТИ МНОГО ГИ РАЗБИРАШ ТЕЗИ НЕЩА.Дори повече от професорите по икономика които съм цитирал едно към едно!Браво , Брависимо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 9
крас
преди 7 години
ДА, НЯМА ВКУС , НЕ МИРИШЕ , НО СЕГА Е ВРЕМЕТО ДА СЕ ТОВАРИ С ПАУНДИ.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБРЪЩАТ ЕВРАТА В ПАУНДИ. ВРЕМЕ Е ЗА ТЕЗИ КОИТО МИСЛЯТ , А НЕ НА "ЛЮБИТЕЛИ" КАТО ТЕБ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 7 години
п.п.Дългът се обезценява ако е деноминиран в местна валута - справка САЩ ., а не съм чул GB да е емитирала дълг в паунди на международните пазари . Демек - обикновено при обезценява се обезценява вътрешният дълг а външния преизчислен в местна валута расте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 11
крас
преди 7 години
Китай подготвя емитиране на дълг в юани в Лондон.ЗАЩО ЛИ ТОЧНО ПЪК В ЛОНДОН?Пекин се опитва да наложи валутата си в международните разплащания и то не в някой друг финансов център , а точно в ЛОНДОН !!Така британската столица ще стане първият чуждестранен финансов център, в който Пекин осъществява такава операция, свързана с усилията за популяризиране на юана в световен мащаб.Схемата за емитирането на китайски ДЦК в Лондон ще бъде обявена при визитата на Си Дзинпин във Великобритания, насрочена за следващата седмица.През миналата година британското правителство също емитира деноминирани в китайската валута облигации на стойност 3 млрд. юана. Така Великобритания стана първата западна държава, предприела такъв ход.КЪДЕ Е ЕЦБ ?!КОЙ В КИТАЙ ГОВОРИ ЗА НЕЯ ?!ИЗОБЩО КОЙ БРОИ ЕЦБ ЗА НЯКАКВА БАНКА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 7 години
Така като гледам паунда - любителите му не са много :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 9
shinawatra
преди 7 години
Така и не чух един факт, на тема защо ще е толкова "болезнено". Искам списък с проблемите: 1,2,3... и т.н. степенувани по важност. На всяка точка разбира се, отдолу се отговаря с контра-мерките, които ще неутрализират проблема. Да видим тогава колко "болезнено" ще бъде излизането на бротанците. Че нещо тези празни приказки във въздуха не са по вкуса на никой вече. Да не се окаже само, че Брекзита ще бъде по-болезнен за самия ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още