IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск предпазливо приветства подкрепата на Тръмп за НАТО

Председателят на Европейския съвет не е убеден, че тя отразява промяна в политиката на американския президент

19:04 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск в петък приветства подкрепата, която американският президент Доналд Тръмп заяви за трансатлантическите отношения, но изрази предпазливост за това дали тя отразява промяна в политиката, водена от президента на САЩ, съобщава Ройтерс.

В Полша в четвъртък, преди срещата на лидерите на Г20 в Германия, Тръмп заяви, че застава твърдо зад ангажиментите за обща отбрана в НАТО и разкритикува Русия и „дестабилизиращите ѝ дейности“.

Туск, бивш министър-председател на Полша, който често изразява тревога за очевидното желание на Тръмп да изгради по-добри отношения с Москва за сметка на тези с Европейския съюз, каза пред репортери в Хамбург:

„Вчера чух във Варшава изненадващи дипломатически думи от американския президент за трансатлантическата общност, за сътрудничеството между Съединените щати и Европа, за нашата обща политическа традиция и цивилизация и за готовността да защитава и отбранява цялата западна общност“.

„Дълго време чакахме да чуем тези думи от президента Тръмп, но истинският въпрос е дали това е еднократен случай или нова политика“, допълни той. „Вчера президентът Тръмп каза във Варшава, че е лесно да говориш, но действията са тези, които имат значение, а първият тест за това ще бъде нашата среща тук в Хамбург“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още