IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма притеснения ще стигне ли газът в хранилищата за зимата

Част от потреблението в първите дни на годината се покрива от местен добив

19:51 | 11.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украйна е добила около 3 млрд. куб. метра газ от хранилищата си от началото на отоплителния сезон, съобщи вицепремиерът на страната Владимир Кистион, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Страната е започнала зимния сезон с 14,5 млрд. куб. м газ в хранилищата, към момента налични са 11,5 млрд. куб. м, отчете той.

Според него страната има достатъчно газ, за да осигури потреблението. Тенденцията към момента е и към намаляване на потреблението в Украйна.

"Дори и температурите да се задържат около -10 градуса до края на отоплителния период, според разчетите ни ще имаме достатъчно газ за обезпечение на потреблението на населението, учрежденията и промишлеността", каза Кистион.

По-рано днес и "Укртрансгаз" - компанията, която управлява газопреносната мрежа на Украйна, съобщи за намаляване на потреблението на газ в страната с 12,2% до 1,6 млрд. куб. метра в първите 10 дни на годината спрямо същия период на миналата година.

За да бъде покрито това потребление, Украйна е използвала по 600 млн. куб. м газ от хранилищата и от местен добив. Останалите 400 млн. куб. м са от внос на синьо гориво от европейските държави. 

Украйна започна този зимен сезон с по-ниско от обичайното количество газ в хранилищата си. Това даде основание на руската страна да предупреди за възможни проблеми за транзита при необичайни обстоятелства.

В студените дни Украйна добива два пъти по-големи количества газ от хранилищата си - по около 100 млн. куб. м на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
:) Тъй тъй. Останали им 11.5 млрд при 14.7 в началото на сезона. Демек за няма и 2 месеца са опукали 3.2 млрд, при това само 1 месец бе студен. Предстоят им още поне 2.5 месеца, а резервите са до 8 млрд. другото е мъртъв обем. Нищо де то след месец ще се изясни. В следващите 10 дена за Киев, Харков и Лвов го дават само по 1-2 дена през деня до 1 градус, другото е все под нулата. През нощите е около -8 - -10 градуса. Демек потреблението отпо 85-100 млн на ден от хранилищата ще продължи. Това прави 41 дена максимум от днес нататък или максимум около 20 февруари ще се хванат за палците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още