IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови опасения ще стигне ли газът в газохранилищата на Украйна

Необичайно ниските температури повишават потреблението на газ в Европа

13:04 | 10.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: &quot;<em>Нафтогаз Украйна</em>&quot;</p>

Снимка: "Нафтогаз Украйна"

"Нафтогаз Украйна" даде повод да се съмняваме дали си е свършила работата по отношение на нагнетения газ в газохранилищата, коментира Юрий Королчук, член на Института по енергийни стратегии в Украйна, цитиран от РИА Новости.

Експертът се позовава на увеличения добив от хранилищата за покриване на вътрешното потребление, както и по-голямото търсене в Европа, свързано с по-студеното от обичайното време. Според Королчук това може да постави под риск транзита за Европа.

"Газпром" съобщава за поредни рекорди при доставките на природен газ за Европа от началото на годината. 

Още от есента Москва предупреждава, че газът, нагнетен в украинските газохранилища през 2016 година, е по-малко от минали години и това може да се окаже проблем за доставките на газ за европейските потребители при извънредни ситуации. Данните на "Укртрансгаз" показват, че този сезон страната започва с малко под 15 млрд. куб. метра газ, спрямо около 17 млрд. куб. метра през минали години.

Украйна започна да добива газ от хранилищата още през октомври, тоест по-рано от обичайното. До началото на 2017 година добивът беше около 50 млн. куб. метра газ на денонощие. В последните дни обаче той се повиши до 100 млн. куб. метра, признаха официално от "Укртрансгаз".

През цялата 2016 година Украйна не купуваше газ директно от Русия, а през реверсивните връзки със съседните държави. При извънредно положение страната може и да се обърне към Москва за газ, декларираха вече украинските власти. Проблемът обаче е свързан с изискването за предплата, за което и двете страни не могат да се разберат досега.

По време на преговорите в Брюксел за гарантиране на зимния сезон Киев и Москва нямаха разногласия относно цената на природния газ, посочи през декември руският енергиен министър Александър Новак. Тогава, по време на станалите вече традиционни тристранни разговори за газовите доставки, всички страни (Русия, Украйна и ЕС) се съгласиха, че Киев трябва да закупи още между 1,5 млрд. и 4 млрд. куб. метра, за да обезпечи зимния сезон.

До конкретно решение обаче не беше достигнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 47 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Абе нема страшно - танкерите от УСА и Катар идат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Прочетете ми постовете по темата, от доста време ви го казвах, но вие предпочитате да преписвате само от определени източници. Лошото е не, че вие не предавате обективно информацията, или че ползвате ограничени източници, било поради политически пристрастия, било поради незнание на езици и в частност руски такъв (все пак като пишете за газ би следвалод а четете и руски информационни източници). Проблемът е, че доскоро и Темнужка, и Иван Иванов ни успокояваха как проблем нямало. Ще видим дали ще се сбъдне прогнозата ми, че между 15-ти и 20 февруари крадливите хохли ще ударят санитарния минимум на хранилищата и ще почнат да крадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още