IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция не губят надежда за споразумение за облекчаване на дълга

По темата за дълга обаче кредиторите на Атина са дълбоко разделени

08:30 | 30.05.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас (в средата) с Еманюйел Макрон и Ангела Меркел на срещата на НАТО в Брюксел.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (в средата) с Еманюйел Макрон и Ангела Меркел на срещата на НАТО в Брюксел. Снимка: Архив Ройтерс

Оптимизъм, че Атина все пак ще получи облекчаване на дълга, изрази гръцкият премиер Алексис Ципрас. Според него през юни – вероятно на срещата на Еврогрупата, насрочена за 15 юни, или по време на Европейския съвет, който ще се проведе на 22 юни, Гърция ще има решение по този проблем, пише гръцката информационна агенция Ana Mpa.

Темата за дълга на южната ни съседка стана причина за спорове между кредиторите на страната и до липса на споразумение по прегледа на свършените досега реформи от гръцкото правителство.

Без този документ Атина не може да получи нито финансиране по третата спасителна програма, нито да се придвижи напред в плановете си за излизане на капиталовите пазари и присъединяване към програмата за облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Пред Европейския парламент в понеделник председателят на Европейската централна банка Марио Драги потвърди, че институцията изчаква устойчиво решение за гръцкия дълг в дългосрочен план, за да може да включи страната в своята програма за количествени облекчения. 

Липсата на споразумение за Гърция на последната среща на Еврогрупата, която се проведе на 15 май, беше изненадващо. Изтеклите по-късно стенограми показаха, че спорът е единствено по отношение на дълга на Гърция, а всички признават усилията, които полага правителството на страната за реформиране на икономиката.

По време на срещата на върха на НАТО, провела се на 25 май в Брюксел, Ципрас имаше възможност да разговаря с европейските лидери и вероятно това е била и основна тема в дневния му ред.

Коментарите за дълга на гръцкия премиер бяха направени по време на посещението на естонския му колега Юри Ратас в Атина. Естония е следващият ротационен председател на ЕС и поема щафетата от Малта на 1 юли. Ратас коментира какви са приоритетите на председателството на страната му  - един от тях е справяне с бежанската криза и релокацията на бежанците.

В мерките за това Гърция също играе главна роля като една от страните, в които бежанците стъпват за първи път на територията на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още