IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Бих гласувал за Ангела Меркел

Бившият финансов министър на Гърция е впечатлен от политиката на германския канцлер по отношение на бежанската криза

17:45 | 21.12.15 г. 3
Варуфакис: Бих гласувал за Ангела Меркел

Ако бях германец, може би щях да гласувам за Ангела Меркел, изненадващо заяви бившият гръцки финансов министър в първия кабинет на крайнолявата Сириза Янис Варуфакис. В началото на годината той имаше челни сблъсъци с Меркел и финансовия й министър Волфганг Шойбле, но в края на годината той изказа своите адмирации и за двамата, посочва германското издание The Local.

Все пак подкрепата му не се отнася до водената финансова политика на германското правителство. В интервю за сп. Stern Варуфакис отбелязва, че е впечатлен от действията на Меркел за решаването на бежанската криза.

За Шойбле той не скрива и някои огорчения. „Той никога не се ръкува с мен“, коментира бившият гръцки финансов министър, но допълва, че го уважава като противник.

„Ние бяхме като двама боксьори, които си разменят удари за кратко, а после се чувстват по-близки от всеки друг“, казва още Варуфакис.

В интервюто си за германското издание бившият финансов министър на Гърция посочва още, че„тройката“ кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ, са водели „мръсна война“ срещу него и той „без съмнение е бил жертва“ в тази кампания. Като пример в тази насока са били обвиненията, че Варуфакис пристига в Брюксел без предложения за споразумение, въпреки че преди това Атина публично е обявила своите идеи.

През юли премиерът Алексис Ципрас подписа третото заемно споразумение за Гърция, а това предизвика разцепление в редиците на управляващата Сириза. Янис Варуфакис, който малко преди това беше отстранен от поста финансов министър, гласува против споразумението. След това обаче не се присъедини към другите отцепници от коалицията, които направиха своя партия - „Народно единство“.

Бившите съратници на Ципрас така и не получиха одобрението на гърците в предсрочния вот на 20 септември и останаха извън парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
...я по добре мини на безалкохолно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Jay Gould
преди 8 години
Понеже повечето българи обичат Варуфакис, че мачка капиталистите и натри носа на международните корпорации, значи обичат и сирийските инженери. Сега всеки който е въртял *** на тоя комунист, да си вземе по един бежанец с брада вкъщи и да изхвърли елхата, защото Коледа е обида за комунизма и исляма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Той никога не се ръкува с мен...хаха , майтапчия ! Абе той стария фа.ша.га с такъв кеф би му извадил окото...ама и гърчето е плъзгаво...ше гласува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още