IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Не искам да си лягаме в едно легло с Ердоган

Срамната сделка на ЕС с Турция трябва да бъде прекратена, твърди бившият гръцки финансов министър

08:38 | 16.08.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е познат с острия си език. В интервю за германския вестник „Welt am Sonntag“ сега той критикува бежанския пакт между Европейския съюз и Турция, от който, изглежда, и двете страни не искат да се откажат (поне не и като средство за натиск).

„Тази сделка с Турция е скандална", казва икономистът пред вестника. „Ние имаме ангажимент към Организацията на обединените нации за приемане на бежанци. Вместо това ние подкупваме все по-диктаторски изглеждащия президент на Турция, за да ни позволи с тази сделка да нарушаваме международното право", допълва той.

Варуфакис смята, че осмината турски войници и офицери, избягали след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган в Гърция, трябва да получат право на убежище. Турското правителство призовава за незабавно екстрадиране на предполагаемите превратаджии.  

„Вярвам в правото на убежище. Ако някой почука на вратата ви и вие знаете, че той ще е измъчван, ако го изпратите обратно, тогава не го отпращате", казва Варуфакис пред вестника. „Нямам представа кои са тези войници, какви биха могли да бъдат техните мотиви. Но дори и ако те са най-гадните типове на света, не бива да се изпращат на място, където са заплашвани от измъчване или по-лошо нещо", казва той.

Евентуалната им екстрадация в момента се разглежда от гръцкото правителство. Гръцкият кабинет обаче не може да вземе решение толкова лесно. Твърде големи са опасенията, че Реджеп Тайип Ердоган може да провали спорната сделка за бежанците, ако войниците останат в Гърция.

Средство за натиск ли е сделката? Не и според Варуфакис. „Искам този пакт да колабира. Не искам да си лягаме с Ердоган в едно легло“, казва той пред Welt am Sonntag.

„На фона на обхвата на финансовата криза няколко десетки бежанци няма да бъдат кой знае какво натоварване за икономическата ни система“, пояснява той.

Все по-често турският президент заплашва с прекратяване на сделката за бежанците с ЕС. Преди няколко дни в интервю за германския канал  RTL Ердоган заяви, че „Европа за съжаление не спази обещанието си“, имайки предвид безвизовото пътуване на турските граждани в рамките на съюза. 

Варуфакис признава, че вече не се среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, защото „нямаме какво да си кажем“. Бившият гръцки финансов министър обаче не би го назовал „личен противник“. „Не е в моята природа. Аз съм противник на непоносимите условия. Не на хората. Аз съм, например, срещу програмата за приватизация в Гърция, срещу начина, по който тя се извършва. Мисля, че това е загуба на ресурси“, подчертава той.

Варуфакис пояснява, че има предвид приватизацията на летищата и други обществени съоръжения. Самият германски финансов министър Волфганг Шойбле е признал в частен разговор, че и той не би организирал приватизация на германските регионални летища без в тях да участват регионалните правителства. 

Гръцкият икономист е убеден, че Шойбле е изпитвал симпатии към неговата позиция, както и обратното. „И двамата обаче бяхме само финансови министри, не канцлери“, посочва той.

И ако Гърция трябваше днес да взема решение дали да влиза в еврозоната и то би зависело от Варуфакис, то той би бил против. „Не съм срещу всяка обща валута, а срещу еврото, защото то е лошо измислено“, констатира бившият гръцки министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
1) Популизъм е когато се опитваш да спечелиш благоразположението на масите. Не е нужно да предлагаш псевдо-решения. Достатъчно е да назовеш проблемите и да създадеш впечатление че ще направиш нещо по въпроса, въпреки че добре знаеш че не е така2) Много лесна я виждаш тая работа! Значи заграждаме една площ с бодлива тел и набутваме там бежанците и ги храним като скотове 5-10-15 год. докато мине войната, после ги наритваме обратно. Това хуманно ли ти изглебжда? 3) Добро решение за гърците няма. Те просто искат да живеят по-добре, отколкото могат да си позволят. Нормално е, всеки иска, но няма как. Драмата е, че им позволиха да живеят така, благодарение на кредитите и сега не им се иска отново да се простират според бедната си балканска черга, като нас, румънците, македонците, сърбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
unicornblade
преди 7 години
Популизъм е когато предлагаш псевдо решения. Той не предлага решения, а само очертава проблемите.Аз например не мога да разбера защо трябва да се интегрират тези хора насила. Те трябва да бъдат спасени от войната. Добре. Войната няма да е вечна. После обратно и толкова. Проблемът спира да е социален и става проста икономическа задача. (това което разбирам е, че има влиятелни кръгове, които искат социялен проблем.)Варуфакис имаше капацитет да излезе от традиционните решения и по този начин да предложи истинско добро решение за гърците, а от там и не само за тях.Няма да забраввя физиономиите на европейците, когато разбраха че има записи на преговорите.Определено мемоарите му ще са интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
:) Да, не лъже, просто премълчава неудобните неща. Типично за популистите."За магистралите ме питайте" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
unsworth
преди 7 години
Ето, ти даже сам се опровергаваш и аз се съгласявам с теб. Проблемът с бежанците е социален, а не икономически - и ти го казваш, и Варуфакис го казва в частта с икономиката, и аз го мисля същото. Той не казва, че безконтролният наплив е манна небесна, а казва, че *** в Брюксел и бабичката от Берлин поставиха Европа в положение да бъде изнудвана от Турция. И за да запазят континента Меркел и ЕК пак ще проиграят интересите на Гърция. Не че нас това ни засяга, но от гръцка гледна точка Варуфакис до този момент 5 години няма грешно изказване или ход. От гръцка. Не от твоя, не от моя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
Страшни аргументи, някой е престъпник и дай да не го върнем, че може си получи наказанието ...Неморално било да приемаме бежанци, ок но кой бежанци онзи от ИДИЛ, икономически бежанци от страни без война или онези, които наистина бягат от война? Също до кога е морално докато политиците крадат всичко от народа и останат трохите и тези трохи да се разпределят между всички и бежанците ... а когато не останат трохи, тогава неморално към кого ще е? Още куп популизъм се изляза, най-забавно беше това с приватизацията - този ляв Фалиракис все още си мисли, че е неморално да се приватизитат държавни активи, щото е неморално с тези пари да си платят сметката ... ОХИ ... ОХИ .... ОХИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе ще ми се да го видя как демонстрира морал на о-в Лесбос да речем на мегдана да ги разправя тези за бежанците а не в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
melon
преди 7 години
Варуфакис демонстрира морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
supertrader
преди 7 години
Сделката за бежанците с Турция ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ независимо дали ЕС изпълнява или не изпълнява това което е обещал, Турция е длъжна да се идентифицира като страна на която ЕС може да разчита и ще дойде време и ЕС да се промени и да постъпи коректно..не може да не дойде. Турция е длъжна да постъпи коректно и да каже на висок глас че го прави за да знаят всички в ЕС, дори в писмена форма трябва да м го съобщи това че е страна на която може да се разчита. По отношение на действията на турското правителство срямо извършителите на опита за преврат - ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО решава как да постъпи, то преценява, то познава ситуацията най добре и решава може ли да си позволи да остави тези хора на свобода и какви са действията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Пак дрънка глупости, какво международно право и договорености когато бежанците ще дойдат от Гурция в която няма война. Кой какво е длъжен според него ? Недопустимо е да се говори на ангро -дори най лошите хора били имали право на убежище, пожелавам му лоши хора да му сторят нещо и да избягат пък някой да им даде убежище защото така трябвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
МожеНа фона на обхвата на финансовата криза няколко десетки бежанци няма да бъдат кой знае какво натоварване за икономическата ни система,Като начало, не са НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ а няколко стотин хиляди, с тенденция да станат няколко милионаВторо, популиста разбира се премълчава основния проблем и той НЕ Е икономически, а социален - практическата невъзможност основната маса от тези хора да се интегрира ,поради нежеланието им да преодолеят дълбоките си културни и религиозни различия с нашите общества и да заживее в нашите общества като едни от нас, както например живеят у нас евреите и арменците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още