IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Везните в Еврогрупата се накланят към споразумение с Атина, не нов мостов заем

Гърция ще получи незабавно 13 млрд. евро, за да разплати задълженията си с падеж през август и септември, твърдят гръцки медии

20:37 | 14.08.15 г.
Везните в Еврогрупата се накланят към споразумение с Атина, не нов мостов заем

По време на извънредната среща на Еврогрупата настроенията са към одобрението на споразумението за трета спасителна програма за Гърция, а не за нов мостов заем, с който страната да плати задълженията си към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Разговорите протичат в "позитивна обстановка", а доверието към Гърция в момента е много по-голямо, предава гръцкото издание "Катимерини" като се позовава на свои източници във финансовото министерство.

Според тях южната ни съседка ще получи веднага транш в размер на 13 млрд. евро. 12,5 млрд. евро от тях ще отидат за покриване на задължения на Атина.

Падежът на плащането за ЕЦБ е на 20 август и тогава Гърция трябва да плати 3,2 млрд. евро. С получените пари Атина ще трябва да върне мостовия заем от края на юли (почти 7,6 млрд. евро) и още почти 1,6 млрд. евро за задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) с падеж през септември.

Малко по-късно, но без забавяне, Гърция ще получи още 10 млрд. евро, които ще бъдат използвани за стабилизиране на банковата система на страната.

Общата сума на третата програма е 85,5 млрд. евро.

Според информацията на Ройтерс дори и скептикът Волфганг Шойбле, финансовият министър на Германия, очаква одобрението на споразумението с Гърция да стане още тази вечер. Именно Германия предложи да се обсъди и нов мостов заем, а не експресен първи транш по споразумението, в очакване Атина да даде гаранции, че този път ще изпълни исканите реформи. 

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум предупреди журналистите на влизане в залата за заседание, че то няма да бъде кратко.

Преговорите около третата програма обикновено отнемат часове – договорките между премиера на Гърция Алексис Ципрас и останалите лидери на еврозоната продължиха 17 часа. Одобрението на гръцкия парламент отне почти денонощие – дискусиите отнеха няколко часа, но преди това документът беше разгледан в парламентарните комисии.

Ройтерс допълва, че едно от исканията на европейските кредитори е участието на Международния валутен фонд (МВФ) в споразумението за третата програма за Гърция. На този етап обаче от Фонда коментират, че ще участват при „подсрижка” на задълженията на южната ни съседка до прегледа на действията на гръцкото правителство по програмата през октомври.

Развитието на кризата в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още