IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко мигранти пристигат в Гърция

През последната седмица на март мигрантите, влезли в България, намаляват с 24%, показват данните на IOM

16:25 | 03.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първите три месеца на годината 28,5 хил. мигранти са пристигнали в Европа, сочи статистиката на Международната организация за миграцията (IOM). Основният път е през Средиземно море (Гърция, Испания и Италия), откъдето са влезли 27,8 хил.

От данните се вижда рязко намаление на мигрантите, които пристигат в Гърция – само 3,7 хил. души спрямо 150 хил. за същия период на 2016 г. За цялата минала година в южната ни съседка са пристигнали 853,6 хил. души.

В същото време обаче се увеличават пристигналите през Средиземно море в Италия – до 23,1 хил. души спрямо 15,2 хил. година по-рано.

През последната седмица на март миграционният натиск в Европа намалява. В България например са влезли 34-ма души, което е намаление с 24% спрямо предходната седмица. Основно пристигащите в България са граждани на Афганистан, Сирия и Иран.

През първото тримесечие на 2016 г. в Европа през Средиземно море са навлезли 165,6 хил. мигранти, основната част бежанци през Турция към гръцките острови. След подписването на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на бежанската вълна обаче броят им рязко намалява.

От данните на IOM се вижда, че броят на пристигащите в ЕС мигранти – бежанци от Сирия, както и от други страни от Близкия изток и Африка, в момента е съизмерим с първите месеци на 2015 г. Силният бежански натиск в Европа се появи в летните месеци на 2015 г.

Основната част от мигрантите, които пристигат в Италия, са нигерийци, става ясно от документите на IOM. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ferry
преди 7 години
pupupu, дано забравят за българия като маршрут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още