IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторник донесе понижения за борсовите индекси в Европа

Поскъпналите петрол, акции на добивни компании и британска лира не успяха да окажат подкрепа на инвеститорския оптимизъм

19:25 | 16.08.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на борсите в Европа приключиха втората сесия за седмицата с понижения. Поскъпналите петрол, акции на добивни компании и британска лира не успяха да окажат подкрепа на инвеститорския оптимизъм, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 изтри 0,8% от стойността си до 343,32 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се понижи с 0,68% до 6 893,92 пункта. В Германия DAX 30 се смъкна с 0,58% до 10 676,65 пункта. Френският бенчмарк САС 40 е надолу с 0,11% до 4 460,44 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете спад от 1,13% до 8 621,70 пункта.

Така спадовете, инкасирани на азиатските пазари, се пренесоха и на европейските.

Данните от деня показват, че през юли инфлацията във Великобритания расте с най-бърз темп от ноември 2014 г. насам. След новините лирата поскъпна спрямо долара с около 1% до 1,3 долара.

Малко преди края на търговията в Лондон цените на фючърсите върху петрола сорт Брент и върху американския лек суров петрол се повишиха с около 1% до 48,92 и 46,40 долара за барел, съответно.

Цените поеха нагоре на фона на спекулациите, че водещите страни производителки могат да предприемат действия, за да подкрепят пазара. UBS пък прогнозира, че рекордните добиви в рамките на ОПЕК, отчетени през юли, ще се понижат през август.

Акциите на добивните компании бяха във фокуса на инвеститорите. Книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 0,67% на фона на инкасираната 6,4 млрд. долара годишна загуба.

Чилийската компания за добив на мед Antofagasta обяви ръст на полугодишната печалба и прогнозира по-ниски капиталови разходи за годината. Новините се харесаха на анализаторите. Цената на акциите на  Antofagasta се извиси с 8,6% и зае първото място по поскъпване в STOXX 600.

Пазарната капитализация на Linde се покачи с над 11%, след като Ройтерс съобщи, че американският производител на индустриални газове Praxair води преговори за закупуването на германския си конкурент.

Британската промишлена фирма Rotork записа над 2% спад на цената на акциите си след занижена оценка за тях от HSBC. Ценови спад сполетя и акциите на E.ON след подобно действие, но от банката UBS.

Книжата на Schindler се обезцениха с 4,4% и се озоваха на дъното на индекса STOXX 600, след като компанията намали прогнозата си за ръста на приходите през 2016 г. заради слабо търсене на асансьори в Китай и Латинска Америка.

Слабо се представиха и акциите на Renault, Peugeot Citroen и Ferrari, които изгубиха по 2% от цените на ценните си книги.

Търговията в Европа до обяд коментира Юън Потс от Bloomberg London пред Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още