IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква Brexit преди следващите избори за Европейски парламент

Лондон има достатъчно време да се подготви за преговорите до края на годината, смята германският министър по европейските въпроси

18:16 | 16.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия очаква Brexit преди следващите избори за Европейски парламент

Великобритания трябва да е напуснала ЕС преди следващите избори за Европейски парламент, които ще се проведат през 2019 година. Това заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот пред Ройтерс.

Коментарът на Рот означава, че Лондон трябва да активира чл. 50 от Договора за ЕС до началото на следващата година.

Когато станаха ясни резултатите от допитването до британците относно бъдещето на Обединеното кралство в ЕС, повечето европейски лидери настояваха за незабавно начало на преговорите за напускане на общността. Ден по-късно обаче натискът срещу Лондон беше смекчен и лидерите на общността бяха склонни да дадат нужното време на страната да се подготви за разговорите. 

Преди ден говорителят на новия британски премиер Тереза Мей пък заяви, че процесът няма да започне до края на тази година, посочва още Ройтерс. „До края на годината има достатъчно време да се организират и настроят за новата ситуация“, коментира Рот. Според него европейските лидери не искат ЕС да става заложник на Великобритания.

Михаел Рот очаква специален статут за Обединеното кралство – на база на големината на икономиката на страната и дългогодишното членство в ЕС. „Иска ми се отношенията между ЕС и Великобритания да останат възможно най-близки“, допълни още той на въпрос какъв модел на сътрудничество може да се очаква след Brexit – по подобие на Швейцария или на Норвегия.

Според анализатори фокусът на преговорите между ЕС и Великобритания ще бъде насочен основно върху достъпа на страната до общия европейски пазар и свободното движение на хора. Рот демонстрира, че има малка вероятност за компромиси в разговорите по тези казуси, предава агенцията.

„Не мога да си представя това“, заявява той в отговор на въпрос дали ще бъде позволен достъп на страната до европейския пазар, ако тя постави ограничения върху свободното движение на хора.

„Свободното движение е много ценено право в ЕС и не искаме да отстъпваме“, допълни още германският министър. 

Темата за Brexit можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Brexit ще се осъществи, когато построим АЕЦ Белене и завършим успешно съдебната реформа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
supertrader
преди 7 години
А на германците странно много им се ще да излязат, повече отколкото на блитанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Този Брексит е ясен, ако щяха да излизат от Европа до сега да бяха го направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още