IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 са рисковите ВиК проекти по програма "Околна среда"

До края на годината очакваме пълна мобилизация за завършване на проектите по програмата, каза екоминистърът

12:00 | 29.05.15 г.
11 са рисковите ВиК проекти по програма "Околна среда"

Общо 11 са рисковите проекти в сектор водоснабдяване и три са рисковите проекти в сектор отпадъци по Оперативна програма "Околна среда" 2007 - 2013 г., каза министърът на околната среда Ивелина Василева по време на конференция за кохезионната политика на ЕС.

"До края на годината очакваме пълна мобилизация за завършване на проектите по програмата "Околна среда", работим за  преодоляване на трудностите", добави тя, цитирана от БТА.

Василева посочи, че по програмата са изградени и ремонтирани 2070 км водопроводи. От планирани 20 регионални системи за управление на отпадъците, до момента са завършили част от депата, 60% е физическият напредък в сектор отпадъци.

При изпълнение на проектите през предходния програмен период са създадени 7 000 нови работни места, временни или постоянни, както и публична инфраструктура, която трябва да подсигури доброто управление на водата за 30-40 години напред, каза Василева.

Индикативният бюджет за новата оперативна програма е 3,5 млрд. лв., които ще бъдат инвестирани в подобряване на състоянието на околната среда, каза министърът. Василева посочи, че се надява програмата скоро да бъде одобрена от ЕК.

Общо 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани за водната реформа. Първоначално ще стартират така наречените "ранни проекти", подготвени по старата програма, за градовете Асеновград, Добрич, Плевен и Пловдив.

В сектор отпадъци след изграждане на базисната инфраструктура по новата оперативна програма се предвижда 560 млн. лв. да бъдат инвестирани за постигане на по-високо ниво на преработените отпадъци, каза министърът. Целта е близо 13% по-малко отпадъци да отиват на депо като преди това се преработват чрез съоръжения за третиране на отпадъците.

Близо 200 млн. лв. по новата програма пък ще бъдат заделени за съхраняване на биоразнообразието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още