IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се отчете навреме по всички условия за европейско финансиране

Отпускането на европейски средства за България е свързано с изпълнението на 45 предварителни условия

18:50 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България докладва навреме финализираните стратегически документи за реформите, осигуряващи й достъп до финансиране от ЕС, съобщиха от Министерския съвет. Крайният срок за отчета беше 30 юни 2017 година. 

Финансирането на страната ни е свързано с изпълнението на 45 предварителни условия в общи и тематични сектори, сред които дискриминация и равенство на половете, хора с увреждания, обществени поръчки, околна среда, наука и иновации, МСП, енергетика, води, транспорт, заетост, социално включване, здравеопазване, образование, административна ефикасност и др.

С успешното докладване на предварителните условия България демонстрира своята визия и ясен ангажимент за привеждане на ключовите реформи, които й осигуряват достъп до европейско финансиране до края на програмния период 2014-2020 година.

От пресцентъра на кабинета отчетоха, че процесът тече през последните пет години и е завършен успешно.

Предприетите действия показват желанието на няколко правителства да доведат до край ключови реформи, от които зависи финансирането на България от Европейския съюз, коментира по този повод вицепремиерът Томислав Дончев.

В ЕС предстои дебатът за бъдещето на Кохезионната политика. По тази причина и основен приоритет трябва да бъде инвестициите за сближаване да продължават да бъдат основен двигател за растеж, заетост и споделени ползи за всички държави-членки.

Наред с това трябва се поучим от уроците си и съумеем да подобрим системата за управление на тези инвестиции с по-достъпни процедури и правила, отбелязват още от правителството.

Предварителните условия са част от реформираната политика на сближаване на ЕС, за да се гарантира рационално и ефективно изразходване на средствата и синергия на инвестициите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още