IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината ще поискаме от ЕК да възстанови усвоените пари по новата ОПРЧР

Обявени са 15 схеми за 350 млн. евро, договорени са над 80 млн. евро и са извършени плащания за 10 млн. евро по проектите в изпълнение, отчитат от МТСП

15:57 | 21.10.15 г.
До края на годината ще поискаме от ЕК да възстанови усвоените пари по новата ОПРЧР

До края на годината България ще поиска вече усвоените през тази година средства по новата ОП „Развитие на човешките ресурси“ да бъдат възстановени от ЕК, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Вече са обявени 15 схеми в размер на 350 млн. евро, договорени са над 80 млн. евро и са извършени плащания в размер на 10 млн. евро по проектите, които вече се изпълняват. Това обяви зам.-министър Зорница Русинова по повод вчерашното решение на Министерски съвет, с което за управляващ орган на програмата беше определена Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ на Министерството на труда и социалната политика.

Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ е първата българска европрограма, която получи акредитация за управление на новия програмен период, посочват от ведомството.

Бюджетът на програмата е 2,136 млрд. лева. В нея е заложен ръст на коефициента на заетост на българите в трудоспособна възраст (между 20 и 64 години) до 76%. В момента той е малко под 60 на сто.

Новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през следващите седем години залага и повече средства за заетост и за борба с бедността. Близо 60% от ресурса е предвиден за заетост, а 31% - за борба с бедността и насърчаване на социалното включване.

Спрямо миналия програмен период помощта за заетост се увеличава с 315 млн. лева, а средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване - с 276 млн. лв.

За новия програмен период ОП „Развитие на човешките ресурси“ е и първата оперативна програма за България, одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още