IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска задълбочен анализ на макроикономическите дисбаланси в България

Сред проблемните зони за страната са инвестициите, цената на труда, безработицата и задлъжнялостта на частния сектор

17:35 | 28.11.14 г.
ЕК иска задълбочен анализ на макроикономическите дисбаланси в България

България е една от държавите в ЕС, за които Европейската комисия счита за оправдано извършване на допълнителни анализи на макроикономическите дисбаланси и свързаните с тях рискове, става ясно от публикувания днес доклад за Механизма за ранно предупреждение на Европейската комисия, съобщава БТА.

Комисията посочва, че е оправдано извършването на допълнителни анализи (задълбочени прегледи), за да се разгледат подробно натрупването и коригирането на дисбалансите и свързаните с тях рискове в 16 държави членки - Белгия, България, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Швеция и Великобритания.

Сред проблемните зони, които ЕК очертава за България, са нетната международна инвестиционна позиция, цената на труда, задлъжнялостта на частния сектор и равнището на безработица.

Според ЕК положителното развитие на износа е довело да увеличаване на пазарни дялове, въпреки нарастването на цената на труда. Дългът на частния сектор е близо, но над индикативните прагове, като е съсредоточен в корпоративния сектор, се посочва в документа.

Според ЕК безработицата в България, макар и да се е понижила през първото полугодие на 2014 година за първи път от 2009 година, все пак е висока. Висока остава дългосрочната безработица, а сред младите тя продължава да расте, е записано в доклада.

Комисията отбелязва значителните социални предизвикателства, с които страната се сблъсква, което се отразява във високите равнища на бедност и социално изключване.

В документа се отбелязва също така, че през юни банковият сектор в България е преживял сериозни сътресения, като една банка е била поставена под специален надзор, а друга е получила подкрепа за ликвидността си от правителството. Проблемите във финансовия сектор могат да имат значителни последици за макроикономическата стабилност, отразявайки се на икономическия растеж, удължавайки дефлацията и задълбочавайки финансовите предизвикателства, се посочва в документа. 

Докладът е част от редовното наблюдение по процедурата при макроикономически дисбаланси, и има за цел да посочи, за да бъдат преодолени дисбалансите, които могат да затрудняват работата на националните икономики, еврозоната или ЕС като цяло.

В процедурата при макроикономически дисбаланси се включват показатели за заетостта и социални показатели, които следва да допринесат за по-добро разбиране на тенденциите и рисковете на пазара на труда и в социалната сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още