IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството подготвя нов тип управление на мрежата НАТУРА 2000

Проектът е финансиран от програма „Околна среда“ 2014-2020

17:20 | 04.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) подготвя нов тип управление на мрежата НАТУРА 2000. Това стана ясно на форума „Бизнес и биоразнообразие: Възможности в НАТУРА 2000“.

Започнала е работата по проект, финансиран от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС). В рамките на проекта трябва да бъде изработен по-ефективен управленски подход за мрежата, каза екоминистърът Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ. 

Тя припомни, че България допринася за богатото биологично разнообразие на Европа с мрежа от 119 защитени зони по Директивата за опазване на дивите птици и 233 защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания. Те представляват 34,4% от територията на България.

Когато говорим за мрежата НАТУРА 2000, е важно да се отбележи, че строгите правила не пречат на развитието на стопанските дейности, каза директорът на Националната служба за защита на природата (НСЗП) към МОСВ Мирослав Калугеров.

„Брандирането на местни продукти, земеделска продукция, минерална вода, което гарантира техния произход от НАТУРА места, е добър пример за възможностите за местните производители“, посочи той.

МОСВ тепърва ще създава органите за управление на мрежата НАТУРА 2000 и това ще става в рамките на проекта, финансиран по оперативната програма.

Очаква се проектът да приключи през есента на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още