IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Промените в европейския бюджет са неизбежни

Има пари за ръст на пенсиите, според бившия социален министър

10:49 | 06.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR, архив</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR, архив

Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) след 2020 г. ще отразява промените в блока. Те са неизбежни и свързани с излизането на Великобритания, което ще промени и начина, по който функционира ЕС, и формирането на бюджетните параметри. Това казва в интервю за вестник „Труд“ бившият социален министър в кабинета “Борисов 2” Ивайло Калфин.

От няколко дни той е специален съветник на еврокомисаря по бюджет Гюнтер Йотингер.

„ЕС осъзнава, че трябва да придобие повече легитимност, хората трябва да го усетят по-близо. Дискусията вече е открита с Бялата книга и с Римската декларация, ние трябва да влезем в тези преговори с българската визия как да изглежда Европа“, коментира Калфин.

Запитан за визията Европа на 2 скорости той отговаря, че България има същото влияние като всяка страна членка. Няма второ качество членство – има самолишаване от права. Включително с отказа да имаме комисар, казва той. По думите му „България изглежда изключително зле заради отказа си да има еврокомисар дори за един ограничен период, вече ще стане 6 месеца“.

Калфин е категоричен, че еврофондовете няма да приключат. И в бъдеще ще има пари в европейския бюджет, въпросът е доколко България ще има достъп до тях. Най-вероятно няма да има щедри национални пакети, както в момента, изтъква бившият социален министър.

На въпрос за влизането на България в еврозоната той коментира, че пътят минава не през ЕС, а през вътрешната икономическа политика.

„България ще бъде приета в еврозоната и ще спечели от еврозоната тогава, когато нашата икономика се доближи максимално, икономическият термин е “когато се конвергира” към европейската икономика. Така че, ако искаме да влезем в еврозоната – труд в България, а не в Люксембург или във Франкфурт“, препоръчва той.

„ Искрено се надявам която и да било конфигурация да изкара пълен мандат“, казва Калфин по повод резултатите от изборите.

Той смята, че е задължително да се осъществи повишение на пенсиите и „има пари за това“. „Преизчисляването на всички пенсии, което е справедливият начин – а не само на минималните, струва около 3 млрд. годишно. От тях веднага 600 млн. лв. ще се върнат с ДДС в държавата, защото хората ще си купят стоки от първа необходимост“, изчислява бившият шеф на социалното министерство.

Парите за увеличението според него трябва да дойдат чрез увеличаване на бюджетната субсидия и от увеличаване на вноските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Ще си позволя да не се съглася с господина по два пункта от неговата теза:1. Работата по приемането ни в ЕРМ2 предстои на наша територия до конвергирането на икономиката ни с тази на Еврозоната? Да, този процес трябва да продължи, но първото и най-важното е да подадем заявление за членство, а това се прави в Брюксел. Освен това самото ни приемане в предверието ще помогне за конвергирането на икономиката ни, т.е. има и обратно положително действие.2. "Парите за увеличението (на пенсиите) според него трябва да дойдат чрез увеличаване на бюджетната субсидия и от увеличаване на вноските". Да, субсидията трябва да се увеличи, защото колкото повече се дава на хората, толкова по-малко остава за крадене. И не за увеличаване на осигурителните вноски! Те и сега са достатъчно високи - трябват реформи, които да променят структурата на осигуряването и осигуряваните чрез премахване на привилегиите на "хранените хора"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още