IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ: Няма да има наказателна процедура заради плановете за речните басейни

ЕК е потвърдила свършеното от България по плановете, заяви екоминистерството

17:46 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Европейската комисия е потвърдила, че България е изпълнила ангажиментите си за приемане на актуализирани Планове за управление на речните басейни (ПУРБ). Това означава, че срещу страната няма да започне наказателна процедура, каквато опасност имаше заради натрупано в минали периоди забавяне, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министерството припомня, че на 29 декември 2016 г. Министерският съвет прие плановете на четирите района за басейново управление и така МОСВ е изпълнило ангажиментите си по това предварително условие на Европейската комисия, заложено в Споразумението за партньорство. 

Плановете са стратегически документи, които регулират управлението на водите и целят опазване на екосистемите. ПУРБ  се разработват за втори път в страната и в ЕС, във връзка с прилагане на изискванията на Рамковата директива по водите и Закона за водите.

Разработването на плановете е дълъг процес, който минава през актуализация на характеристиките на всеки район за басейново управление, анализ на факторите, които влияят върху състоянието на водите, определяне на регистър на зоните за защита на водите, оценка на състоянието на водите, икономически анализ на водоползването, определяне на целите и изключенията и набелязване на мерки за постигането им.

В програмите са включени мерки за изграждане и реконструкция на пречиствателни станции за населени места, модернизация на индустриални пречиствателни станции, закриване и рекултивация на депа за битови отпадъци, прилагане на добри земеделски и фермерски практики и изграждане на рибни проходи.

Припомняме, че при договарянето на евросредствата за периода 2014 - 2020 г. България пое ангажимент пред ЕК да изпълни някои предварителни условия и реформи, за да има право да отвори всички мерки по оперативните програми. Един от тези ангажименти например бе реализирането на водната реформа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още