IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината трябва да са готови плановете за риска от наводнения

Очаква се през септември да бъдат приети от МС и плановете за управление на речните басейни

17:40 | 24.03.16 г.
До края на годината трябва да са готови плановете за риска от наводнения

До края на годината трябва да бъдат утвърдени плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН), каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заседание на парламентарната комисия по околна среда и води.

Плановете са в много напреднала фаза, документите се разработват за първи път на европейско ниво и в България, коментира министърът, цитирана от БТА. 

Вече са определени и картирани зоните с риск от възникването на наводнения в четирите басейнови района в страната. Във фаза на обществено обсъждане са три от плановете - за Черноморския, Западнобеломорския и Дунавския район.

Очаква се скоро да започне общественото обсъждане и за Източнобеломорския район, където е регистрирано забавяне заради обжалване на обществена поръчка.

Очаква се през септември да бъдат приети от Министерския съвет и Плановете за управление на речните басейни, които също са в интензивна фаза на подготовка, каза още Василева.

В отговор на друго депутатско питане тя каза, че се работи по формулиране на концепция за финансиране на общините при разработването на минералните находища на тяхна територия, но това няма да е изцяло безвъзмездно.

В момента у нас се оползотворяват по-малко от 20 на сто от ресурса на минерални води. Концепцията трябва да е готова до юни.

Схемата ще бъде под формата на финансов инженеринг и ще започне с пилотно тестване на програмата. Ако е успешна, ще се постараем да осигурим допълнителен ресурс за надграждането й, отбеляза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още