IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделните държави от ЕС ще могат да забраняват отглеждането на ГМО

Само една модифицирана култура има разрешение за отглеждане на територията на Съюза – царевицата MON810 на Monsanto

17:36 | 11.11.14 г.
Отделните държави от ЕС ще могат да забраняват отглеждането на ГМО

Държавите от ЕС да могат да забраняват отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО), дори и те да са разрешени за отглеждане на ниво ЕС. Това решение взеха европейските депутати в комисията по околна среда, съобщи пресцентърът на Европейския парламент.

Текстовете, разгледани на второ четене днес, бяха подкрепени от 53-ма депутати, 11 гласуваха против, а двама се въздържаха.

Забраната за отглеждане на ГМО може да се основава на различни критерии, сред които политиката по околна среда и по земеделие, устройственото планиране, както и заради социо-икономическо отражение на подобно решение. Мотив за забраната може да бъде и нежеланието за замърсяване на другите култури с ГМО.

„Гласуването днес показа, че имаме широк консенсус между политическите групи в Европейския парламент по една толкова чувствителна тема“, обясни докладчикът по темата Фредерик Рие от групата на АЛДЕ.

Тя допълни още, че с предложението на комисията по околна среда се изчиства процесът по даването на разрешение за отглеждане на ГМО на територията на ЕС, като водеща роля в него ще има Европейската агенция по безопасност на храните.

Исканията за разрешения ще бъдат разглеждани поотделно от Агенцията, като ще се взимат предвид директните, индиректните, незабавните, отложените във времето и кумулативните ефекти  от модифицираните култури върху човешкото здраве и околната среда.

Припомняме, че ГМО се допускат свободно до пазара в ЕС, като задължително условие е те да бъдат обявени на етикета на продуктите. В същото време обаче е дадено разрешение за отглеждането на само една модифицирана култура – царевицата MON 810, разработена от Monsanto. Някои страни, сред които и България, на този етап се възползват от възможността за отказ от прилагане на европейските правила и не разрешават отглеждането на ГМО на територията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още