IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. Столична община ще ремонтира вътрешните квартални улици

Общината разчита на оперативните програми за обновяването на градския транспорт

13:10 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През 2017 г. не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси за софиянци. Усилията на Столична община ще се насочат към ремонт на вътрешните квартални улици, реконструкция на междублоковите пространства и развитие на веломрежата в града.

Това обеща кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи управленската програма и бюджета на Столичната община за догодина на семинар в Правец, съобщи БТА.

Според градоначалника Столичната община ще продължава политиката си на инвестиции и мерки за подобряване на транспортната и образователната инфраструктура, модернизация на градския транспорт, развитие на метромрежата.

„Проектът за бюджет на Столичната община за догодина е 1,257 млрд. лв. Планираните собствени приходи са за 612,5 млн. лв. Капиталовата програма е на стойност 397,34 млн. лв., като 275 млн. лв. от тях са средства по оперативни програми на ЕС“, посочи кметът на столицата.

По думите ѝ основен приоритет продължава да бъде развитието на София като "зелен" град чрез подобряването на качеството на въздуха.

„Иновациите и използването на новите технологии за решаването на ключови проблеми на град, ще бъдат фокус в политиката на общината за догодина“, каза Фандъкова.

Тя обяви, че догодина ще продължи строителството на третия лъч на метрото и модернизацията на градския транспорт.

По ОП "Региони в растеж" е заложено закупуването на 11 нови трамвая, като процедурата ще бъде обявена до края на тази година.

Кметът съобщи, че „на финала е процедурата за закупуването на 30 нови автобуса“. Изцяло ще бъде ремонтирана ул."Граф Игнатиев" със средства по ОП "Региони в растеж" и собствено финансиране на Столичната община.

Предвижда се цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата. Ще бъдат поставени изцяло нови трамвайни релси и нови тротоарни настилки.

За догодина е планиран и ремонт на бул. "Дондуков", където също ще бъде подменен трамвайният път. Подготвят се и проекти за цялостна реконструкция на трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III", бул. "Македония", ул. "Каменоделска" и довършване на трамвайната линия по бул. "България" при бул "Ив. Гешов".

Столичната община планира да довърши втория етап на бул. "Монтевиодео" след приключването на тежки отчуждителни процедури. Ще бъде разширен бул."Тодор Каблешков" от бул."Цар Борис III" до ж.к."Бъкстон".

Предстои да започне изграждането на Източната тангента от "Ботевградско шосе" до Северната скоростна тангента. Залагат се средства за изграждане на кръгово кръстовище на бул."Св. Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев".

"Предвиден е ремонт на участъци от бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" при зала "Арена Армеец", изброи част от плановете на Столична община кметът.

Тя заяви, че се предвижда изграждането на пет асансьора в подлезите на бул. "Цариградско шосе" като част от мерките за достъпност за хора с увреждания.

„Столичната община планира довършването на четири нови детски градини - в кв. "Бояна", "Драгалевци", "Младост 4" и "Красна поляна". Догодина започва цялостна реконструкция и въвеждане на мерки за енергийна ефективонст в 26 училища и детски градини със средства по ОП "Региони в растеж",“ информира кметът на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още