IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През ноември ще има прием на проекти за преработка на земеделска продукция

Определен е бюджет от 100 млн. евро

14:51 | 26.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
През ноември ще има прием на проекти за преработка на земеделска продукция

През ноември 2015 г. се очаква да бъде обявен прием на проекти по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка и маркетинг на земеделска продукция" към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2015-2020 г. За този прием е определен бюджет от 100 млн. евро, съобщи Министерството на земеделието и храните.

Комитетът за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2015-2020 г. одобри критериите и точките за класиране (ранкинг) на проектите. 

Предложенията ще получават 30 точки, ако преработват над 75% суровина в секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, съобщи Министерството на земеделието и храните.

"По този начин МЗХ продължава подкрепата си за чувствителните сектори в българското земеделие чрез ПРСР", заяви заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.

Ефектите, които ще бъдат търсени от реализацията на проектите, са увеличаване на заетостта и подобряване на енергийната ефективност. За тези приоритети ще бъдат давани допълнителни точки.

На заседанието на Комитета за наблюдение е била гласувана и промяна на мярката "Агроекология и климат", която включва дейност за отглеждане на медоносни растения за осигуряване на паша на пчелите.

Според Грудев по този начин ще се осигури запазване на биоразнообразието, като същевременно ще се подпомогне и пчеларският сектор. Той е уточнил, че земеделските стопани, които искат да се възползват от тази промяна, ще трябва да имат договор с пчелари, които са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните или имат собствени кошери.

Предстои процедура за нотификация на ПРСР 2014-2020 г., като амбицията е новата мярка да започне да се прилага от следващата кампания за директни плащания през 2016 г., е заявил Грудев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още