IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С евросредства ще се плаща и асфалтирането на улици след ВиК проекти

Досега полагането на асфалт беше за сметка на общините

16:11 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Асфалтирането на улиците след изграждане на ВиК инфраструктура по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. вече ще е допустим разход. Това съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусия „Региони в растеж“, информира екоминистерството.

Досега полагането на асфалт след разкопаването за изграждане на водопровод и канализация беше за сметка на общините и това бе сериозен проблем за кметовете, отчете тя. 

Екоминистерството отпуска 234 млн. лв. на 8 общини за довършване на проектите за воден цикъл. Това са т. нар. фазирани ВиК проекти на Враца, Видин, Раднево, Шумен, Тервел, Ямбол, Банско и Варна - Златни пясъци. Те са започнали със средства от първия програмен период, но не са приключили по различни причини.

В 8-те проекта досега са инвестирани близо 280 млн. лв. и в случай на неизпълнение общините трябваше да възстановят вече изплатените пари, обясни министърът.

През 2016 г. общините в България ще могат да разчитат на 1,350 млрд. лв. за екологични проекти по програма „Околна среда“ и по останалите финансови инструменти на Министерството на околната среда и водите.

Ивелина Василева допълни, че, за да бъде избегнато замърсяването на морската вода  в Лозенец, спешно екоминистерството е отпуснало 750 хил. лв. на  община Царево за изграждането на  резервоар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още