IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показателите на морската вода у нас тази година са подобрени

Това се дължи на изградените нови пречиствателни станции и модернизацията на старите

10:26 | 27.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Показателите на морската вода по българското Черноморие тази година са подобрени. Това се дължи на изградените нови пречиствателни станции и модернизацията на старите, заяви пред БНТ д-р Мариана Кофинова от РЗИ в Бургас.

„Изследваният показват, че водата в момента е чиста и няма причини да се съмняваме за безопасността. Мониторингът протича в пълен обем. Изследвани са около 150 проби от 500, които трябва да бъдат проведени през сезона. От Синеморец до Обзор водата е добра. Няма замърсяване, причинено от човешки или природен фактор“, казва експертът.

Тя обясни, че ежеседмично се вземат проби като през сезона. В плаж Лозенец, където имаше проблеми миналата година, водата се изследва всяка седмица и в момента проблеми там няма.

Всеки сигнал също води до проверка. При отклонения се повтаря пробата и ако се потвърди, се предприемат мерки за спиране на къпането. 

Старите рибари също казват, че морето вече е по-чисто и дава повече риба.

Междувременно по Южното Черноморие цените на чадърите и шезлонгите са се покачили средно с около 20%, съобщи БНТ.

Сянката излиза от 6 до 36 лева. Свободната зона на места остава оскъдна, а недоволните могат да сигнализират на горещ телефон в Министерството на туризма.

Плажът Иракли към момента държи най-висока цена за сянка от 36 лева. В “Слънчев бряг” цените са малко по-ниски - 10 лева за чадър и 10 за шезлонг.

Макар и цените да са в сила вече 27 дни, част от информационните табели вкарват в заблуждение плажуващите, защото написаната цена е 8 лева.

Според хотелиери в курорта, държавата трябва да свали концесионните такси, а за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.

В Несебър чадърите и шезлонгите са по 8 лева или за двама общо 24 лева. Там туристите твърдят, че свободната зона драстично намалява.

Същите са цените в „Елените“ и „Свети Влас“. Услугата в Равда е по 6 лева, а на Северния плаж в Бургас – по 3 лева. На централния плаж в Бургас, който се стопанисва от общината, услугата е безплатна, но преди обед места няма.

„Основните нарушения по плажовете са свързани с липса на достатъчен брой спасители“, каза пред националната телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.  Има и нарушения, свързани с по-голям брой временни търговски обекти.

Някои концесионери не спазват изискването половината плаж да е свободна зона. 

Междувременно хотелиери коментират, че приемат повече туристи.

„В „Слънчев бряг“ сезонът започна нормално. Има ръст от над 30% в предварителните записвания. Но когато има европейско и световно, до 10 юни винаги записванията са по-слаби от предходната година. „Слънчев бряг“ и туризмът ще приключат с ръст над 10%“, каза пред националната телевизия Владимир Кисьов, зам.-председател на Българската туристическа камара.

„Сезонът си върви нормално, качествените обекти на първа и втора линия са с над 90% заетост към момента, което е нормално за края на юни. Може би след някой друг ден вече ще бъдат 100% пълни“, заяви пред радио „Фокус“ в коментар за туристическия сезон по Северното Черноморие проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

„Югът винаги е посрещал много повече туристи, защото има много по-голяма леглова база. Летище Бургас винаги посреща почти двойно повече туристи в сравнение с летище Варна и това е нормално“, отчита той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tatul
преди 7 години
Добре, че излезе тая новина. Тъкмо се бях притеснил, че пак нещо лошо се случва в Лайнозенец. Но вече всички знаем, че водата е кристално чиста и палим москвича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още