IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шумен получи евросредства за програма за по-чист въздух

14 общини вече кандидатстват за финансиране по процедурата

15:14 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Договор за разработване на програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Шумен подписаха министърът на околната среда и водите Нено Димов и зам.-кметът Боян Тодоров, съобщи екоминистерството. 

Проектът се финансира по оперативна програма „Околна среда 2014 -2020“ и е на стойност 97 456 лв.

„Парите по оперативна програма „Околна среда“ са конкурентни. Това означава, че който се справи с разработването на добра програма за подобряване на качеството на въздуха, ще получи финансиране и за следващата стъпка – изпълнението на конкретни мерки“, подчерта министър Нено Димов.

В Шумен е регистрирано превишаване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ). Общината трябва да набележи конкретни мерки за намаляване на замърсяването.

Праховите частици са един от трите замърсителя, които засягат в най-голяма степен човешкото здраве. Лошото качество на въздуха уврежда и екосистемите.

До момента по процедурата за разработване или актуализация на общинските програми за по-чист въздух с бюджет 3 млн. лв. са подадени проекти от 14 общини.

На 15 май 2017 г. бяха подписани първите три договора – с Пловдив, Асеновград и Враца на обща стойност 355 хил. лв., а на 31 май бяха подписани договори с Димитровград, Гълъбово, Монтана и Несебър на стойност 644 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още