IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект се насочва към модата

Южнокорейска компания е създала търсачка за модни продукти, която разчита снимки и предлага модни продукти с подобен стил

13:25 | 12.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Модните стилисти в Холивуд, а и в цял свят, скоро може да се окажат в битка с нов тип конкурент: машина за мода, коментира Quartz.

Machine Intelligence Lab на южнокорейската SK Planet е създала търсачка за модни продукти, управлявана от изкуствен интелект. Тя разбира концепцията за мода, как се съчетават дрехи и засега има поне едно общо нещо с много амбицирани прохождащи стилисти: имитира.

Всичко, от което се нуждае системата, са няколко снимки, а за щастие светът на модата е пълен с такива. За да заработи модният изкуствен интелект, просто трябва да качите една или няколко снимки към алгоритъма и да напишете: „Искам такива обувки“, „Искам такава рокля“ или нещо по-общо като „Искам да съм облечен по този начин“. След това системата анализира снимката за модните продукти, разравя се из каталог на предварително категоризирани облекла, които се предлагат за продажба, и ви връща отговор със селекция от продукти, които най-много приличат на този стил.

За да се направи изкуствен интелект, който разбира от мода, е нужно самият му създател да я познава. А, както самият екип на SK Planet признава, компютърните специалисти не са особено силни в тази сфера. Затова са се провели няколко университетски проучвания, които целят машината да се научи да разпознава дрехите в снимките.

Във всеки отделен случай обаче е трябвало изследователите да дефинират набор от определения, които могат да помогнат за категоризирането на моден продукт, но са приключили с неща като дълга или къса за пола.

Очевидно тези проекти не са били достатъчни и се е наложило екипът на SK Planet да задълбае още повече. Затова се наложило разработчиците да преглътнат гордостта си и да се обърнат към истински модни дизайнери за съвет. „Тези хора ни дадоха над 90 определения. Дори не знаехме, че повечето от тях съществуват, още по-малко, че са важни“, казва ръководителят на екипа по проекта Сан-Ил На.

Отнело е над година, за да се въведат всички детайли в машината за мода. Изкуственият интелект е бил трениран да разпознава хиляди различни стилове от почти един милион снимки от 11Street – най-големия онлайн магазин в Южна Корея. Именно в него се предполага, че изкуственият интелект на SK Planet ще направи пазарния си дебют до края на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още