IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лийдс иска да стане първият саморемонтиращ се град

Той ще използва роботи, които да поправят различни повреди в градската инфраструктура

16:50 | 10.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският град Лийдс иска да се превърне в първия саморемонтиращ се град до 2035 г. благодарение на нова инициатива на Университета на Лийдс, пише Business Insider.

Проектът е на стойност 4,2 млн. паунда (6,3 млн. долара). В рамките му ще бъдат създадени малки роботи, които ще могат да разпознават определени проблеми с уличното осветление, водопровода и пътищата.

Машините ще могат да оправят проблеми, без да пречат на никого, като ще имат минимално въздействие върху околната среда.

Част от роботите ще се занимават с ремонти. Става дума за дронове, които ще кацат на високи структури, за да поправят там, където е необходимо – например при повреда на улична лампа. Безпилотните самолети ще проверяват сами за нередности и необходимост от ремонт.

"Искаме да направим Лийдс първия град в света, който да не се влияе по никакъв начин от уличните ремонти“, коментира Фил Пърнъл, професор в инженерното училище към университета.

Лийдс не е първият град, който цели подобно нещо. Япония използва роботизирани булдозери и дронове в строителството в рамките на своята подготовка за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още