IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple даде обещание на Тръмп да открие три завода в САЩ

Американският президент обвърза икономическия успех на управлението си с евентуално местно производство на технологичния концерн

09:11 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук се е ангажирал концернът да построи три големи завода в САЩ, твърди Wall Street Journal, като цитира президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Говорих (с Кук - б.ред.), той ми обеща три големи завода - големи, големи, големи", казва Тръмп в интервю за изданието във вторник. 

Тръмп не добавя къде ще бъдат разположени тези заводи или кога ще бъдат построени, съобщава вестникът.

През май Кук заяви, че Apple планира да създаде фонд от 1 млрд. долара, който да инвестира в компании от САЩ, които извършват модерно производство. Концернът възнамерява да финансира и програми, които могат да включват преподаване на хората за писане на компютърен код за създаване на приложения.

Apple и други големи американски компании си навлякоха критиките на Тръмп по време на предизборната му кампания, защото създават повечето от своите продукти в Китай. „Ще накараме Apple да започне изграждането на проклетите компютри и неща в тази страна, вместо в други страни", каза Тръмп в реч през януари миналата година. 

В интервю за списание TIME след спечелването на изборите Тръмп признава, че е казал на Кук, че иска „Apple да построи в САЩ великолепен завод, най-големия и най-добрия, дори ако е само с един фут по-голям от най-големия в Китай“.

Apple, от своя страна, оповести как допринася за създаването на работни места в САЩ. През февруари Кук каза, че компанията е похарчила само през 2016 г. 50 млрд. долара за американските си поддоставчици.   

Най-голямата компания в света по пазарна оценка е създала и 2 млн. работни места в САЩ, от които 80 хил- са директно в Apple, а останалите – в доставчици и разработчици за екосистемата на приложенията на концерна.

„Ние разглеждаме тези планове сериозно", поясни Тим Кук по време на интервю за CNBC. „Как да разрастваме нашата работна база? Как да развиваме нашата инвестиционна база? Как да развиваме производството?", коментира той.

Коментарите на Тръмп от вторник са първите, които той прави по отношение на производството на Apple след влизането му в Белия дом.

„Казах му, Тим, докато не започнеш да строиш своите заводи в тази страна, няма да смятам, че администрацията ми е постигнала икономически успехи“, цитира вестникът Тръмп.

Apple засега отказва коментар по темата.

В интервюто си за медията американският президент заявява също, че Foxconn, един от най-важните доставчици на компанията от Купертино, планира да построи огромна фабрика в САЩ и „решително обмисля" тя да е в Уисконсин.

Едва през миналия месец Foxconn обяви, че планира да вложи над 10 млрд. долара в завод в САЩ за производство на дисплеи.

И друг доставчик на Apple – Corning, заяви пред CNBC през миналата седмица, че ще инвестира „незабавно" 500 млн. долара и ще създаде 1 000 нови работни места в САЩ в сектора на медицинските изделия.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още