IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономните коли на Google с първи инцидент

Lexus на компанията се е ударил леко в автобус на обществения транспорт в Маунтин Вю

09:14 | 01.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автономен автомобил, тестван от Google, се е сблъскал с автобус от градския транспорт на улица в Силициевата долина. Случаят е първият, при който кола на технологичната компания причинява инцидент по време на тестване по градски пътища, предава AP. 

Google признава, че носи отговорност за сблъсъка, който е настъпил на празника Свети Валентин, когато един от джиповете Lexus, който е оборудван с датчици и камери, се е сблъскал в едната страна на автобуса. Никой не е пострадал, става ясно от доклад за произшествието на Google до управлението по МПС-та в Калифорния. Агенцията публикува доклада в сайта си в понеделник. 

В доклада за инцидента Google пише, че колата ѝ се е опитала да заобиколи няколко чувала с пясък близо до бордюра на кръстовище близо до централата си в Маунтин Вю, Калифорния, когато лявата му предница се удря в дясната страна на автобуса. Колата на Google се е плъзнала наляво, за да премине покрай торбите с пясък и да направи десен завой.

Когато Lexus-ът е карал с около 3 км в час, се е сблъскал с автобуса, който е пътувал с 24 км в час, пише Google. Тест пилотът на автомобила - който по щатски закон трябва да бъде на предната седалка, за да поеме волана, ако е необходимо, е помислил, че автобусът ще се размине с колата и не е поел контрола, когато се е осъществило сблъскването, пише още Google.

Въпреки че докладът не разглежда нечия вина, в писменото изявление Google казва: „Ние сме наясно, че носим някаква отговорност, защото ако колата ни не се бе преместила, нямаше да има катастрофа".

В изявлението инцидентът се нарича „класически пример от преговорите, нормална част от шофирането - всички ние се опитваме да предскажем движението на другите".

Органът по транспорта на Санта Клара заявява, че нито един от 15-те пътници или водачът на автобуса не е бил контузен. По автобуса има незначителни щети.

„Вътрешното разследване все още продължава, има информация, която трябва да бъде разгледана, така че да се направи точно определяне на отговорността", казва говорителката на агенцията Стейси Хендлър Рос в писмено изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още