IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP с разочароващ отчет преди разделянето си на две

Компанията отчита спад на тримесечните приходи с 2,4%, като печалбата се свива с 5,9%

09:31 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HP с разочароващ отчет преди разделянето си на две

Американската технологична компания Hewlett-Packard (HP) понесе тежък удар преди обявеното с гръм и трясък през октомври разделяне на две компании. Сега HP показа с тримесечните си резултати, че нито едно от двете бъдещи подразделения е в добро финансово състояние в момента.

Новият тримесечен отчет като цяло е разочароващ и представлява крачка назад за HP, предава AFP. Докато преди три месеца HP за първи път от почти три години отчете малък ръст на продажбите и по този начин създаде надежда за обрат, сега отново има спад в продажбите.

Оказва се, че само в областта на персоналните компютри компанията отчита ръст на приходите. За сметка на това обаче има спад при поделението за принтери, така че общият бизнес на бъдещата HP Inc. стагнира. Всички отделения на втория бъдещ концерн - Hewlett-Packard Enterprise, отчитат спадове в приходите. 

Приходите за приключилото в края на октомври четвърто тримесечие спадат с 2,4% до 28,4 млрд. долара. Печалбата се свива с 5,9% до 1,33 млрд. долара, поясни Hewlett-Packard във вторник след приключване на борсовата сесия. Печалбата на акция преди специални ефекти е в размер на 1,06 долара – на нивото на очакванията. Цената на акциите на концерна се сви в следборсовата сесия с почти 1%.

HP възнамерява да приключи с разделянето на компанията до края на месец октомври следващата година. Бизнесът с персонални компютри и принтери ще бъде обособен в новата HP Inc. Втората компания Hewlett-Packard Enterprise ще се занимава с производството на големи компютърни системи за корпоративни клиенти, като например мрежови компютри (сървъри), както и с услуги и софтуер.

Плановете за подобно разделяне всъщност не са от вчера. Настоящият главен изпълнителен директор на компанията Мег Уитман през 2011 г. прекрати амбициите на своя предшественик Лео Апотекер да отдели РС бизнеса. Тогава борсата реагира с кратък спад на цената на акциите на концерна, което доведе в крайна сметка до смяната на Апотекер. Два месеца по-късно Уитман обяви, че компанията изоставя тези планове. 

Уитман сля през 2012 г. PC бизнеса с по-печелившия бизнес с принтери. Тя ще продължи да ръководи отделения бизнес за корпоративни клиенти като шеф на борда на директорите. Другото звено на HP ще се ръководи от мениджъра Даян Уайслър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още