IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО влага 3 млрд. евро в сателити и киберотбрана

Все още не е ясно дали средствата ще се изразходват за изстрелването на нов комуникационен сателит

15:37 | 27.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Северноатлантическият алианс НАТО планира да инвестира 3 млрд. евро за модернизация на сателитната си и компютърна техника в следващите три години, адаптирайки ги срещу новите заплахи, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен източник от Алианса.

Инвестицията, която цели да възпре хакерски атаки и други заплахи, включително ирански ракети, подчертава това, че НАТО признава, че конфликтите се водят и в компютърните мрежи, а не само във въздуха, на земята или в морето, коментира агенцията.

Високопоставен служител от Агенцията за комуникация и информация на Алианса заяви, че плановете включват инвестиции в размер от 1,7 млрд. евро в сателитни комуникации и в безпилотни летателни апарати.

Все още не е ясно дали средствата ще се изразходват за изстрелването на нов комуникационен сателит, или ще се проведе разширяване на капацитета на връзката чрез съществуващите сателити на САЩ. 

„В плановете, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки на Алианса, се предвижда изразходването на около 800 млн. евро за компютърни системи, които да помагат при ръководенето на ПВО и ПРО системите“, заяви служителят от НАТО, който е пожелал да не бъде назоваван.

Допълнителни 70 млн. евро ще бъдат вложени в защитата на 32 обекта на НАТО от кибератаки, а 180 млн. евро -  в по-сигурни мобилни комуникации за войниците на Алианса на бойните полета. 

НАТО ще представи детайлно своите нужди по време на на конференция в Отава през април, а след това се очаква и да стартира тръжната процедура.

Много е вероятно да привлече големи западни партньори, включително Airbus Group, Raytheon и Lockheed Martin Corp, заяви служител на Алианса, отчасти защото „не може да има съдържание, което не идва от страните от НАТО".

Правилата на НАТО забраняват участие на руски или китайски доставчици, освен ако няма специфични потребности, които компании от съюзническите държави не могат да осигурят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още