IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони ще достигне 300 млрд. долара през 2014 г.

Причината за ръста въпреки общото насищане на пазара са новите модели на Apple

12:26 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на смартфони ще достигне 300 млрд. долара през 2014 г.

Въпреки намаляващите средни продажни цени (average selling prices, ASP) и признаците на насищане на пазарите в развитите пазари, доставките на смартфони очевидно ще достигнат рекордно равнище през 2014 г.

Индустрията на смартфоните ще достигне обем от 300 млрд. долара през тази година, в сравнение с приходите от продажби от 280 млрд. долара през 2013 г., става ясно от анализ на Counterpoint Research, цитиран от CNBC. Тези данни отразяват приходите от доставките на производител, като Apple или Samsung, до първата точка в канала за дистрибуция, като например даден оператор на мобилна мрежа.

„Трябва да благодарим на Apple за новия рекорд“, казва Нейл Шах, директор на изследванията в Counterpoint Research.

Само Apple ще допринесе с близо една трета за приходите на смартфон индустрията през тази година благодарение на огромния успех на най-новите модели - iPhone 6 и iPhone 6 Plus, чиито продажби започнаха през септември. Концернът освен това успя да разшири своя канал за продажби в САЩ, Европа и Япония. 

В рамките само на две седмици от старта на продажбите серията iPhone 6 генерира повече от трикратно по-високи приходи от общите приходи на производителя Xiaomi за цялото трето тримесечие, казва Шах.

Базираната в Купертино американска компания възнамерява през тази година да премине за първи път границата от приходи от 100 млрд. долара от продажби на iPhone. Такива приходи досега не е постигал нито един производител на мобилни телефони.

И докато средните продажни цени намаляват, силната търговска марка на Apple позволява на компанията да запази ценовата си сила, с която компенсира спада в индустрията като цяло.

Средната продажна цена на Apple остава на ниво от около 605 долара през третото тримесечие, в което пусна за продажба новите устройства, което е ръст спрямо цената от 560 долара за предишните три месеца, показват данните на Counterpoint. Този тренд се дължи отчасти на iPhone 6 Plus, първият фаблет на компанията, чиято цена е доста над тази за „по-малкия му братовчед“.

В глобален аспект ASP за смартфоните е на ниво от 238 долара спрямо 271 долара през 2013 г., става ясно от данните на Counterpoint.

„Докато пазарът се насища, средната продажна цена върви надолу, защото цените на компонентите също се понижават," казва Нейл Шах.

Въпреки насрещните ветрове, срещу които е изправен секторът, експертът очаква през следващата година обемът на пазара да се увеличи до 320 млрд. долара. И причината за това според него няма да е само в Apple.

Повишеното търсене на развиващите се пазари като Индия, Бразилия и Индонезия, също ще спомогне за увеличаване на доставките, смята експертът.

Докато средната продажна цена на смартфоните в тези страни остава ниска, те ще компенсират това с обема продажби, отбелязва той.

Очаква се доставките на смартфони да достигнат 1,5 милиарда броя през следващата година, в сравнение с около 1,3 милиарда броя за тази година, показват още данните на Counterpoint. 

Всичко за пазара на смартфони четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още