IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: САЩ може да разследват Apple

Причината е жалба на Qualcomm за нарушаване на патенти

18:17 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската комисия по международна търговия се е съгласила да разгледа жалбата от страна на Qualcomm, в която компанията обвинява Apple в нарушаване на патентни права, свързани с iPhone 7 и други устройства. До дело все още не се е стигнало. "Възможно най-скоро" ще стане ясно дали подадената през юли жалба ще стигне до разследване на най-голямата компания за мобилни устройства, предава Ройтерс.



Qualcomm смята, че Apple продава телефони и таблети в САЩ, които използват чипове, произведени от друг доставчик, но използващи патенти на Qualcomm. Става въпрос за шест патента, които според Qualcomm „са сърцето на всеки iPhone". Te помагат на устройството да работи, като пести енергия от батерията, а една от технологиите използва т.нар. модемни чипове, които свързват телефона с безжични мрежи. Apple започна използването на такива чипове при iPhone7, а единственият им друг производител е конкурентната на Qualcomm Intel. Жалбата обаче не е към Intel, а към Apple, които ги използват.

„Очакваме бързото разследване на Комисията за международна търговия за това как Apple се възползват от нашата интелектуална собственост както и облекчението, което комисията може да ни осигури", обяви изпълнителният заместник-директор на Qualcomm Дон Розънбърг в изявление. 


От Intel отказват коментар по темата, а от Apple са потвърдили позицията на главния изпълнителен директор Тим Кук от май, че Qualcomm не предлага „честни и разумни" лицензионни правила за технологията. „Не смятам, че хората си купуват iPhone-и заради това (чиповете. б. ред.)“, заяви тогава той. 

През миналия месец Google, Amazon, Microsoft и Facebook се застъпиха за Apple, защото една такава забрана би ощетила купувачите. От Qualcomm отговориха, уличавайки групата в "координирани опити, които целят да объркат" търговските регулатори. Компанията заяви, че Apple може да използва други чипове, които не нарушават патентите.

Битката пред търговския регулатор във Вашингтон е само една от няколкото големи юридически борби между Qualcomm и Apple. Двете компании имат висящи дела пред отделните федерални съдилища в Калифорния, а Qualcomm е изправена и пред жалба от страна на американската Федералната търговска комисия.

Анализаторите следят с голямо внимание решенията на американската комисия по международна търговия, защото тя взема решения по-бързо от съдилищата и има правомощията да забрани продажбата на устройства в страната, ако има нарушение на правата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още